Chłodnik z pieczonych buraków na soli z krewetkami

Chłodnik z pieczonych buraków na soli z krewetkami
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 6 (odc. 14)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Buraki myjemy, odcinamy górną część, z której wyrasta botwina.
Na blaszkę do pieczenia wysypujemy sól, układamy na niej buraki i lekko obsypujemy je z każdej strony tak, by trochę je przykryć. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 1 godziny, aż zmiękną.
Studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Wrzucamy je do malaksera, dolewamy kefir, dodajemy poszatkowane zioła, przeciśnięty przez praskę czosnek.
Ogórek obieramy, pozbywamy nasion i kroimy w kostkę. Wszystko razem miksujemy w razie potrzeby dolewamy trochę zimnej wody. Przyprawiamy solą i pieprzem i w razie potrzeby lekko skrapiamy sokiem z cytryny.
Topinambur obieramy, część kroimy w bardzo cienkie plastry, a resztę ścieramy na tarce o małych oczkach, dodajemy do zmiksowanych buraków i wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny.
Krewetki przyprawiamy sokiem z cytryny, startym imbirem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Jaja gotujemy na twardo i obieramy.
Krewetki krótko grillujemy na rozgrzanej oliwie. Chłodnik nalewamy do miseczek, dodajemy po 1-2 jaja przepiórcze przekrojone na pół, 2 krewetki i dekorujemy całość rukwią wodną.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA