Zupa vichyssoise

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska

odsłon: 430

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 obrane i pokrojone ziemniaki

4 umyte i pokrojone pory

cienko pokrojona nać z 2 selerów

woda mineralna Vichy

sól i pieprz

60 ml gęstej śmietany lub mleka

posiekany szczypiorek do przybrania

 

Przygotowanie:

Włożyć warzywa do garnka. Zalać je wodą mineralną. Posolić, popieprzyć, zakryć, zagotować i trzymać na wolnym ogniu, aż zmiękną. Zmiksować i przetrzeć do szklanej miski. Rozrzedzić śmietaną. Ostudzić i zamrozić. Przed podaniem rozrzedzić zupę wodą mineralną bądź mlekiem (lub bulionem z kury – rzecz jasna nie dla jaroszów!). Sprawdzić smak. Posypać szczypiorkiem.

powrót

Podobne przepisy

Zupa grochowa „Kuroniówka”
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Chłodnik z winogron
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania wegańskie
Chłodnik z awokado z sałatką z kraba i selera naciowego
Gosia  Molska
Przepis z programu Posmak świata (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia chilijska
Pikantna zupa z ananasa z rozmarynem
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa tom kha gai
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Zielona zupa minestrone z wędzoną polędwiczką cielęcą
Przepis z programu Dietosfera (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia włoska, Kuchnia dietetyczna

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.