Zupa vichyssoise

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska

odsłon: 627

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 obrane i pokrojone ziemniaki

4 umyte i pokrojone pory

cienko pokrojona nać z 2 selerów

woda mineralna Vichy

sól i pieprz

60 ml gęstej śmietany lub mleka

posiekany szczypiorek do przybrania

 

Przygotowanie:

Włożyć warzywa do garnka. Zalać je wodą mineralną. Posolić, popieprzyć, zakryć, zagotować i trzymać na wolnym ogniu, aż zmiękną. Zmiksować i przetrzeć do szklanej miski. Rozrzedzić śmietaną. Ostudzić i zamrozić. Przed podaniem rozrzedzić zupę wodą mineralną bądź mlekiem (lub bulionem z kury – rzecz jasna nie dla jaroszów!). Sprawdzić smak. Posypać szczypiorkiem.

powrót

Podobne przepisy

Pikantna zupa z ananasa z rozmarynem
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Rosół czosnkowy z grzankami
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Bulion drobiowy z bazylią tajską
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc. 5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Gallurese, ukryta zupa
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Zupy
Ostra zupa ślimakowa ze smażonym makaronem ryżowym
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.