Ricardo Larrivee

Wieprzowina duszona w mleku


Przepis z programu Ricardo i przyjaciele (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Wieprzowina duszona w mleku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1,5 kg łopatki wieprzowej bez kości

2 łyżki stołowe masła

1 l mleka

4 ząbki czosnku

1 por (tylko biała część)

¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Ustaw kratkę na środku piekarnika. Rozgrzej piekarnik do 180°C. W dużym, żaroodpornym naczyniu lub brytfannie przysmaż mięso na maśle. Wlej mleko. Doprowadź do wrzenia. Dodaj warzywa i gałkę muszkatołową. Dopraw solą i pieprzem. Przykry i wstaw do piekarnika na 2,5 godziny. Odkryj i piecz przez około 1,5 godziny, aż połowa sosu odparuje. Co 20 minut przewracaj mięso. Wyjmij mięso z naczynia i odłóż na bok. Przecedź płyn. Ubij i dopraw do smaku. Podanie: z groszkiem i purée z batatów.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

guzdek71

postów: 4

24.01.2013 14:10

CYTUJ

..

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.