Marieta  Marecka

Trufle czekoladowo-marcepanowe:


Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Trufle czekoladowo-marcepanowe:
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

200 g gorzkiej czekolady

1 łyżka ciemnego rumu lub innego alkoholu (whisky, likier czekoladowy, amaretto)

200 g twarogu

1 łyżeczka pasty z wanilii

150 ml kremówki

2 łyżki miodu

kakao do obtoczenia

100 g migdałów

100 g cukru pudru

Przygotowanie:

Migdały zalewamy wodą, wstawiamy w rondelku na gaz i któtko podgrzewamy. Następnie obieramy ze skórek i przekładamy do malaksera. Dodajemy cukier puder i miksujemy. W razie potrzeby dodajemy kropla po kropli ciepłej wody, powinniśmy otrzymać gęstą, zwartą, plastyczną masę.
Zagniatamy w kulkę, zawijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki.
Twaróg miksujemy z rumem i miodem.
Śmietankę przelewamy do rondelka, podgrzewamy, wyłączamy gaz i do gorącej śmietanki wsypujemy startą na tarce czekoladę.
Odstawiamy na minutę i dokładnie ucieramy rózgą, aż powstanie nam lśniąca, gładka masa czekoladowa.
Ser przekładamy do misy miksera, ucieramy i powoli wlewamy ciepłą, rozpuszczoną czekoladę oraz pastę z wanilii. Masę przekładamy do miseczki, okrywamy folią spożywczą i chłodzimy min. 4h w lodówce.
Następnie z masy marcepanowej formujemy kuleczkę wielkości dużego groszku, obtaczamy ją w masie czekoladowej i obtaczamy w kakao. Czynności wykonujemy dość szybko, żeby masa zbytnio nie nagrzała się od naszych dłoni, będzie wtedy za luźna.
Gotowe trufelki przechowujemy szczelnie okryte w lodówce.

powrót

Podobne przepisy

Pascha
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Potrawy wielkanocne
Bavarese serowe z konfiturą z czerwonej cebuli
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Mrożone brzoskwinie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Gruszki belle Helene
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Potrójnie czekoladowa lodowa kanapka
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Lody
Gruszki Piękna Helena
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.