Marieta  Marecka

Trufle czekoladowo-marcepanowe


Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Trufle czekoladowo-marcepanowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

200 g gorzkiej czekolady

1 łyżka ciemnego rumu lub innego alkoholu (whisky, likier czekoladowy, amaretto)

200 g twarogu

1 łyżeczka pasty z wanilii

150 ml kremówki

2 łyżki miodu

kakao do obtoczenia

100 g migdałów

100 g cukru pudru

Przygotowanie:

Migdały zalewamy wodą, wstawiamy w rondelku na gaz i któtko podgrzewamy. Następnie obieramy ze skórek i przekładamy do malaksera. Dodajemy cukier puder i miksujemy. W razie potrzeby dodajemy kropla po kropli ciepłej wody, powinniśmy otrzymać gęstą, zwartą, plastyczną masę.
Zagniatamy w kulkę, zawijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki.
Twaróg miksujemy z rumem i miodem.
Śmietankę przelewamy do rondelka, podgrzewamy, wyłączamy gaz i do gorącej śmietanki wsypujemy startą na tarce czekoladę.
Odstawiamy na minutę i dokładnie ucieramy rózgą, aż powstanie nam lśniąca, gładka masa czekoladowa.
Ser przekładamy do misy miksera, ucieramy i powoli wlewamy ciepłą, rozpuszczoną czekoladę oraz pastę z wanilii. Masę przekładamy do miseczki, okrywamy folią spożywczą i chłodzimy min. 4h w lodówce.
Następnie z masy marcepanowej formujemy kuleczkę wielkości dużego groszku, obtaczamy ją w masie czekoladowej i obtaczamy w kakao. Czynności wykonujemy dość szybko, żeby masa zbytnio nie nagrzała się od naszych dłoni, będzie wtedy za luźna.
Gotowe trufelki przechowujemy szczelnie okryte w lodówce.

powrót

Podobne przepisy

Domowe marshmallows
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Kokosowo - bananowe obrączki z mango
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Gratin z jagodami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Nektarynki w syropie żurawinowym z waniliową ricottą
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Owoce pod kruszonką
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.