Śliwki pieczone pod migdałową pierzynką

Przygotował:

Agnieszka Kręglicka

Seria kulinarna:
Para w kuchni 2 (odc.2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery

Składniki:

  • 200 g śliwek węgierek
  • 1 jajko
  • 5 łyżek cukru
  • 3 łyżki miękkiego masła
  • 2 garście uprażonych migdałów bez skórki
  • szczypta mielonego cynamonu

Kalkulator wag i miar

Przepis

Śliwki przeciąć na pół, usunąć pestki. Rozcięciem do góry ułożyć owoce w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Masło zmiksować z cukrem, a kiedy cukier się rozpuści, dodać jajko i ponownie zmiksować. Migdały utłuc w moździerzu lub zmiksować w malakserze na grubość kaszy. Wymieszać jaja z migdałami, doprawić cynamonem. Powinna powstać gęsta, grudkowata masa. Jeśli jest za rzadka, dodać większą ilość utłuczonych migdałów. Masę migdałową rozsypać na śliwkach. Wstawić do gorącego piekarnika i piec aż wierzch stanie się kruchy i rumiany.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE