Jan i Jakub   Kuroniowie

Szparagi à la Jarosław Iwaszkiewicz


Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 8685

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

szparagi 1 kg

jaja na twardo 6 szt.

pomidory 6 szt.

Sos beszamelowy:

30 g mąki

30 g masła

400 ml mleka

szczypta gałki muszkatołowej

sól, biały pieprz

Przygotowanie:

Ugotowane w osolonej wodzie szparagi, układamy w ogniotrwałym naczyniu grubo wysmarowanym masłem, pomiędzy nie wkładamy plastry surowych pomidorów (sparzonych i obranych ze skórki) i krążki jaj ugotowanych na twardo. Całość pokrywamy grubą warstwą beszamelu, posypujemy utartym serem (najlepiej parmezanem) i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Gdy wierzch ładnie się przyrumieni potrawa jest gotowa.

Przygotowanie sosu beszamelowego:
Robimy białą zasmażkę. Rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę, mieszamy. Dolewamy mleko jednym, płynnym ruchem i podgrzewamy cały czas mieszając, tak żeby nie było grudek. Gdy sos zgęstnieje doprawiamy go gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

powrót

Podobne przepisy

Ciasto na słono z nadzieniem z cukinii i ziemniaków
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem i gorgonzolą
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Tortilla de patata i aioli z wędzoną papryką
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.