Marieta  Marecka

Sznycelki z indyka w sosie marinara na plackach z cukinii


Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z indyka

odsłon: 276

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Sos:

1 puszka pomidorów

1 cebula

3 ząbki czosnku

1 mały koncentrat pomidorowy

½ szklanki czerwonego wina

½ pęczka bazylii

garść świeżego oregano

½ małej papryczki chili

1 łyżka miodu

 

Sznycelki:

400 g piersi z indyka

mąka

sól

pieprz ziołowy

olej

 

Placki:

2 cukinie w różnych kolorach

2 szalotki

ząbek czosnku

sól

pieprz

½ opakowania sera feta

1 jajko

1-2 łyżki mąki

3 łyżki posiekanego koperku

1 czubata łyżka mięty

olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Cukinię ścieramy na średnich oczkach, solimy i odstawiamy, by puściła wodę, następnie dokładnie ją odciskamy. Piersi z indyka kroimy w zgrabne sznycelki o grubości ok. 1 cm. Przyprawiamy solą i pieprzem ziołowym i odstawiamy.
Cebulę kroimy drobno, przesmażamy na oliwie, dodajemy pokrojony drobno czosnek i chili. Po chwili dolewamy pomidory i dodajemy koncentrat. Wlewamy wino, doprawiamy solą, pieprzem, miodem i na nie dużym gazie gotujemy sos, aż zgęstnieje i odparuje.
Sznycelki obtaczamy w mące i krótko obsmażamy na rozgrzanym oleju. Następnie przekładamy je do sosu.
Do garnka dodajemy poszatkowaną bazylię i listki oregano. Dusimy całość ok. 5 minut, najlepiej pod przykryciem.
W tym czasie przygotowujemy placki. Do cukinii dodajemy drobno pokrojoną szalotkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, koperek i miętę.
Fetę rozgniatamy widelcem i dodajemy do warzyw, wbijamy jajo i dokładnie mieszamy. W razie potrzeby, jeśli całość jest zbyt luźna, dosypujemy mąkę. Smażymy rumiane placki na rozgranej patelni z olejem.
Serwujemy placki z indykiem w sosie.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.