Marieta  Marecka

Szaszłyk drobiowy z ananasem i cytrynowym jogurtem


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

odsłon: 2680

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

2 piersi z kurczaka

1 łyżeczka kurkumy

2 łyżki miodu

garść orzeszków nerkowca

2 łyżki sezamu

ananas lub morele/brzoskwinie

2 całe suszone papryczki peperoncini

sól

pieprz

oliwa z oliwek

patyczki do szaszłyków

Sos:

1 op. jogurtu greckiego, gęstego

sok z ½ cytryny

skórka z cytryny

½ pęczka pietruszki

sól morska

pieprz w ziarnach

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka kroimy w 1,5 cm paski, przyprawiamy solą, pieprzem, kurkumą i pokruszonymi papryczkami, podlewamy 1-2 łyżkami oliwy i mieszamy.
Marynujemy ok. 30 minut lub dłużej, najlepiej przykryte folią spożywczą i wstawione do lodówki. Orzeszki kroimy niezbyt drobno i prażymy na suchej patelni dosypując sezam. Jak zaczną pachnieć i się przyrumienią ściągamy z patelni.
Do moździerza wrzucamy startą skórkę z cytryny, sól morską, pieprz i ucieramy.
Pietruszkę drobno szatkujemy.
Jogurt łączymy z sokiem z cytryny, cytrynowym pieprzem i pietruszką, odstawiamy do schłodzenia. Paski kurczaka nabijamy na patyczki na dwa sposoby. Pierwszy polega na zwinięciu paska piersi w rulon i nabiciu na patyczek, każdy z rulonów przedzielamy kawałkiem ananasa lub kawałkiem brzoskwini.
Drugi sposób to wbicie patyczka ok. 1 cm od końca paska, złożenie paska, znów wbicie patyczka itd., aż powstanie nam ściśle nabity zawijas.
Gdzieniegdzie można wbić na patyczek kawałek ananasa lub brzoskwini.
Szaszłyki grillujemy na mocno rozgrzanej patelni grillowej lekko skropionej lub posmarowanej oliwą krótko przed nałożeniem szaszłyków.
Grillujemy ok. 4 minut z każdej strony. Na koniec polewamy lekko miodem i smażymy, aż się zrumieni. Od razu posypujemy uprażonymi orzeszkami i podajemy z zimnym cytrynowym jogurtem.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.