Powidła śliwkowe

Oceń przepis:
Przygotował:
Maryla Musidłowska
- Seria kulinarna:
- Spiżarnia Maryli (odc.5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przetwory
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 2,5 kg śliwek węgierek bez pestek
- 200 gram orzechów włoskich
- 250 gram cukru trzcinowego
Przygotowanie:
Zasypać śliwki w rondlu cukrem, wymieszać, przykryć i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 100 stopni na 8 godzin. Po upływie 3 godzin odkryć rondel. Przebrać orzechy. Podprażyć je na suchej patelni i dosypać do garnka z powidłami. Wymieszać. Przełożyć gorące powidła do wypieczonych w piekarniku słoików i zakręcić wygotowanymi zakrętkami.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Kuchnia polska
Zobacz również...
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze