Powidła śliwkowe

Powidła śliwkowe zobacz Powidła śliwkowe 2018-06-19 13:01:02
Powidła śliwkowe
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Maryla Musidłowska

Seria kulinarna:
Spiżarnia Maryli (odc.5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przetwory
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 2,5 kg śliwek węgierek bez pestek
  • 200 gram orzechów włoskich
  • 250 gram cukru trzcinowego

Kalkulator wag i miar

Przepis

Zasypać śliwki w rondlu cukrem, wymieszać, przykryć i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 100 stopni na 8 godzin. Po upływie 3 godzin odkryć rondel. Przebrać orzechy. Podprażyć je na suchej patelni i dosypać do garnka z powidłami. Wymieszać. Przełożyć gorące powidła do wypieczonych w piekarniku słoików i zakręcić wygotowanymi zakrętkami.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE