Łukasz Łuczaj

Syrop z kaliny


Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne

Syrop z kaliny
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

owoce kaliny

woda

cukier

 

 

Przygotowanie:

Owoce kaliny zalać wodą, tak aby przykryła je zupełnie. Gotować aż się rozpadną (ok. pół godziny). Przetrzeć przez sitko. Przecier słodzimy do smaku. Można z niego robić kisiele, galaretki, nadzienie do ciast, pierogów i smarowidło na chleb. Uwaga, kalina podczas gotowania śmierdzi skarpetkami.

powrót

Podobne przepisy

Tażin z ciecierzycą, harissą i komosą ryżową
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Risotto z rukwią wodną
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Chutney z kolendry
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Duszona cebula
Annabel  Langbein
Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Masła smakowe
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne

skomentuj przepis

Nalewka

postów: 50

06.12.2011 05:19

CYTUJ

"Uwaga, kalina podczas gotowania śmierdzi skarpetkami."

A potem przestaje? Czy w słoiczku zaczyna pachnieć, czy śmierdzi czymś innym?

Mam kalinę koralową (różne odmiany), czy to właśnie ta nadaje się na przecier?

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.