Jacek Sikora

Strudel


Przepis z programu Słodki drań (odc.10)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia austriacka

Strudel
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Ciasto

1 ½ szklanki mąki luksusowej

szklanka wody

szczypta soli

1 jajko

3 łyżki oleju

mąka do posypywania

Farsz

1 kg sera białego mielonego

kostka masła

1 ½ szklanki cukru

pół szklanki mąki

płaska łyżeczka soli

1 opakowanie cukru waniliowego

skórka z cytryny

4 jajka

1 opakowanie kwaśnej śmietany 18%

250 g sułtańskich rodzynek

Smarowidło i posypka do ciasta

kostka masła

szklanka tartej bułki

2 opakowania cukru cynamonowego

Przygotowanie:

Przygotowanie ciasta
Na stolnicy usyp kopiec z mąki. Zrób krater, a do środka wbij jajko oraz zacznij wlewać posoloną wodę. Wyrabiaj ciasto zagarniając najpierw mąkę ze środka krateru. Ciasto wygniataj dłonią przez około 10 minut. Zostaw ciasto w naoliwionej misce pod przykryciem na około godzinę w ciepłym miejscu.

Przygotowanie masy serowej
Zmiksuj ser z masłem na gładko. Gdy będą kremowej konsystencji, dodaj mąkę, sól, cukier oraz startą skórkę z cytryny. Mieszaj, aż znowu się połączą. Nie ubijaj masy za długo, nie powinna być puszysta jak na sernik. Dodaj jajka i kwaśną śmietanę, a na samym końcu rodzynki.

Rozciąganie ciasta strudlowego
Na stole przygotuj lniany obrus obsypany mąką. Ciasto wywałkuj na obsypanej mąką stolnicy na cienki placek. Placek nie powinien być zbyt cienki, bo nie dasz rady przenieść go na lniany obrus bez uszkadzania ciasta. Po przeniesieniu go na obrus zacznij rozciągać ciasto wsadzając pod nie ręce. Nie należy robić tego palcami, ale całą dłonią. Nie spiesząc się okrążaj ciasto rozciągając je za każdym razem we wszystkich kierunkach. Ciasto powinno być na wpół przezroczyste. Nie przejmuj się niewielkimi dziurkami. Większe musisz zakleić ciastem odciętym z krawędzi. Na koniec odetnij gruby rant ciasta nożyczkami.

Przygotowanie i zawijanie strudla
Rozciągnięte ciasto posmaruj roztopionym masłem. Posyp bułką tartą oraz cukrem cynamonowym. Nałóż nadzienie pozostawiając 5 cm margines czystego ciasta z boków i frontu. Farsz powinien mieć 4 cm grubości. Zwiń ciasto w rulon podnosząc je za pomocą obrusa lub ściereczki. Zagnij końce. Przytnij ewentualnie naddatek ciasta bez farszu tak, by zmieściło się wygodnie na blaszce do pieczenia. Jeżeli strudel jest za duży do twojego piekarnika możesz go zgiąć w podkowę. Strudel posmarowany masłem piecz około 45 minut w 190 stopni C.

powrót

Podobne przepisy

Tarta orzechowo-figowa z serem brie i sosem gruszkowym
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.31)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciasteczka cytrynowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.24)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Makaroniki z kremem karmelowym
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Pieróg na słodko z jabłkiem i pestkami dyni
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Szarlotka
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.