Claire Robinson

Steki wołowe faszerowane serem pleśniowym


Przepis z programu Wystarczy 5 składników (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Steki wołowe faszerowane serem pleśniowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

kostka masła

100 gramów sera Stilton

4 grube steki wołowe (na przykład z polędwicy wołowej)

dwie łyżki oliwy

sól i pieprz do smaku

 

 

Przygotowanie:


Masło łączymy z rozdrobnionym serem pleśniowym. Doprawiamy łyżeczką lub dwiema łyżeczkami soli. Miksujemy. Masę wykładamy na folię spożywczą i formujemy z masy walec. Końce foli zawijamy w przeciwne strony. Powstaje rodzaj maślanej kiełbaski, którą przez godzinę schładzamy w lodówce. Po tym czasie kroimy walec na 8 krążków. Nacinamy każdy stek w połowie i faszerujemy jednym krążkiem maślano-serowej masy. Każdy kotlet związujemy sznurkiem wędliniarskim, żeby zachował kształt podczas obróbki cieplnej i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Podsmażamy steki na rozgrzanej na patelni oliwie przez 3 minuty z każdej strony. Następnie, przez 8 minut, zapiekamy je w piekarniku. Po tym czasie układamy na każdym steku krążek masła serowego. Wstawiamy brytfannę do piekarnika, żeby masło się rozpuściło i utworzył się z niego rodzaj sosu. I serwujemy steki.

powrót

Podobne przepisy

Faszerowana kapusta z sosem chrzanowym
Andrzej Polan
Przepis z programu Czy na pewno umiesz gotować? (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Piersi z kaczki w zielonym pieprzu z cebulką dymką
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pulpety wołowe z graną na botwince
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
(odc.08)smażone przepiórki z raitą
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

mirek.h

postów: 1

27.01.2013 13:43

CYTUJ

Przypuszczam , że są pyszne . Zapisuję go.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.