Anna Olson

Stek z rostbefu w cebuli z salsą truskawkową


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Stek z rostbefu w cebuli z salsą truskawkową
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 szklanki grubo posiekanej cebuli

3 ząbki czosnku

posiekane

3 łyżki białego octu winnego

2 łyżki musztardy diżońskiej

1 łyżka mielonego czarnego pieprzu

3 łyżki oliwy extra vergine

2,25 kg stek z rostbefu (ok. 5 cm grubości)

gruboziarnista sól

 

 

Przygotowanie:


Zmiksuj cebulę, czosnek, ocet, musztardę i pieprz w malakserze na gładki sos. W czasie miksowania dodaj trochę oliwy i przelej marynatę na płytki półmisek. Ułóż w nim stek z rostbefu pokryj marynatą. Przykryj i wstaw do lodówki co najmniej na 4 godziny, obracając od czasu do czasu.
Rozgrzej gril. Usuń z mięsa większość marynaty i posyp z obu stron solą. Ułóż stek na grillu i przykryj pokrywą. Przypiecz z jednej strony przez 12 min, a następnie obróć o 90 stopni, żeby zrobiła się na nim grillowa kratka. Odwróć stek na drugą stronę i smaż mniej więcej tak samo długo, by otrzymać produkt średnio wysmażony (użyj termometru do mięsa – powinien wskazywać 57°C). Daj polędwicy odpocząć przez 5 minut przed pokrojeniem. Resztki marynaty można podgrzać i podać osobno oprócz salsy truskawkowej (przepis poniżej) lub omaścić nią gotowane ziemniaki.

powrót

Podobne przepisy

Kotlety schabowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Polędwiczki wieprzowe po chińsku
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Pulpeciki z kurczaka w sosie koperkowym
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pieczony boczek
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.5)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Rostbef z szalotkami marynowanymi w soku z buraków
Adriana Marczewska
Przepis z programu Ślinotok (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.