Grillowany stek z krewetkami w sosie z fermentowaną czarną fasolą, pieczony bakłażan

Grillowany stek z krewetkami w sosie z fermentowaną czarną fasolą, pieczony bakłażan
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Nuta egzotyki na co dzień 2
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
4

Przepis

Sos z fermentowaną czarną fasolą:
łyżka oleju
drobno pokrojona szalotka
2 drobno pokrojone ząbki czosnku
łyżka drobno pokrojonego imbiru
100 g plus łyżka fermentowanej czarnej fasoli, grubo posiekanej
drobno pokrojona, czerwona papryczka chilli
120 ml sosu sojowego
240 ml wody
60 ml octu z wina ryżowego
łyżka cukru
1,5 łyżeczki skrobi kukurydzianej wymieszanej z łyżką wody
2 drobno posiekane łodygi kolendry

Krewetki w sosie z fermentowaną czarną fasolą:
łyżka oleju
drobno pokrojona szalotka
12 krewetek wielkość 21/25, bez skorupek, wypatroszonych i grubo posiekanych
0,4 l sosu z fermentowaną czarną fasolą
2 pokrojone łodygi szczypioru
20 g grubo posiekanych liści kolendry

Pieczony bakłażan:
bakłażan, pokrojony w plastry o grubości 2,5 cm
3 łyżki oleju
sól
pieprz

Grillowany stek:
łyżka oleju
4 porcje polędwicy wołowej (waga 18 – 23 dag), mogą być związane
pieprz

Brokułowy pył:
pół łyżki masła
pół łyżki oleju
drobno pokrojona szalotka
drobno pokrojony ząbek czosnku
2 brokuły, różyczki ogolone, a łodygi pokrojone w drobną kostkę
sól
pieprz

Podanie zestawu z fermentowaną czarną fasolą:
Pieczony bakłażan
Grillowany stek
Krewetki w sosie z fermentowaną czarną fasolą
Brokułowy pył


Sos z fermentowaną czarną fasolą:
1. Na średnim/dużym ogniu rozgrzać olej na dużej patelni.
2. Dodać szalotkę, imbir i czosnek. Smażyć aż składniki zrobią się miękkie i złotawe.
3. Dodać sfermentowaną czarną fasolę, chilli i dobrze wymieszać.
4. Dodać sos sojowy, wodę, ocet z wina ryżowego, cukier i wymieszać.
5. Na patelnię wlać skrobię kukurydzianą wymieszaną z wodą. Zamieszać i pozwolić, żeby sos gęstniał przez minutę. Potem zdjąć z palnika.
6. Dodać łodygi kolendry, zamieszać i odstawić.

Krewetki w sosie z fermentowaną czarną fasolą:
1. Na małej patelni rozgrzać olej.
2. Dodać szalotkę i smażyć do miękkości.
3. Dodać krewetki i zamieszać.
4. Gdy krewetki się usmażą, dodać sos z fermentowaną czarną fasolą, przemieszać, zdjąć z ognia i dodać szczypior oraz liście kolendry. Odstawić aż do podania.

Pieczony bakłażan:
1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Na blasze ułożyć plastry bakłażana i nakłuć je widelcem.
3. Skropić bakłażana olejem, doprawić solą i pieprzem.
4. Piec w piekarniku ok. 20 minut, aż bakłażan lekko się skarmelizuje i zrobi się miękki.

Grillowany stek:
1. Rozgrzać grill i delikatnie zwilżyć olejem.
2. Doprawić steki pieprzem, ułożyć na grillu. W połowie pieczenia, przewrócić na drugą stronę.
3. Upiec według gustu, zdjąć z grilla i zostawić na 10 minut przed podaniem.


Brokułowy pył:
1. Na średnim ogniu roztopić masło i wymieszać z olejem na patelni.
2. Dodać szalotkę i czosnek. Smażyć, aż zmiękną i skarmelizują się.
3. Dodać pokrojone w kostkę łodygi brokułów. Całość wymieszać.
4. Gdy łodygi zmiękną, dodać ogolone różyczki, doprawić solą, pieprzem, przemieszać, zdjąć z palnika i odstawić.

Podanie zestawu z fermentowaną czarną fasolą:
1. Na każdym talerzu ułożyć 3 plastry pieczonego bakłażana.
2. Na bakłażanach ułożyć grillowany stek.
3. Na stek nałożyć łyżeczką krewetki w sosie z fermentowaną czarną fasolą. Wokół bakłażanów, steku i krewetek usypać krąg z brokułowego pyłu.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE