Nadia G.

Śródziemnomorskie warzywa z ciecierzycą


Przepis z programu Bitchin' Kitchen (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

Śródziemnomorskie warzywa z ciecierzycą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 główka czosnku

1 łyżka oliwy extra vergine

szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu i szczypta soli morskiej

3 dymki pokrojone na cienkie plasterki

1 słodka czerwona papryka

pokrojona w cienkie paski

1 czerwona chili

pozbawiona gniazda nasiennego i posiekana

1 łyżeczka papryki w proszku

½ łyżeczki kminu rzymskiego

1 puszka (400 ml) pomidorów

zmiażdżonych ręcznie

szczypta brązowego cukru

2 szklanki ciecierzycy

skórka otarta z połowy cytryny

garść drobno posiekanej świeżej natki pietruszki

5 dużych liści mięty

zwiniętych w rulonik i pokrojonych we wstążki

podgrzana w piekarniku razowa pita

pokrojona na kawałki

 

 

Przygotowanie:


Nagrzej piekarnik do 200 stopni C. Odetnij szczyt główki czosnku, połóż główkę na kawałku aluminiowej folii, skrop oliwą i posyp czarnym pieprzem. Szczelnie owiń czosnek folią i piecz 40 min. Rozgrzej w rondlu oliwę na średnim ogniu, podsmaż paprykę i szalotki, i dopraw solą, papryką w proszku i kminem. Dodaj pomidory, brązowy cukier, sól i pieprz, a następnie duś na małym ogniu 20 minut. Obierz 4 ząbki upieczonego czosnku i rozgnieć widelcem. Dodaj czosnek, ciecierzycę, skórkę z cytryny, miętę oraz natkę pietruszki, wymieszaj i dobrze podgrzej. Nałóż potrawkę do misek i podaj z „chipsami” z pity.

powrót

Podobne przepisy

Gulasz warzywny
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Dania dietetyczne
Zapiekanka z bakłażana
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sałatka z młodych jarzyn
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.