Tomasz Jakubiak

Sos rabarbarowy do mięs


Przepis z programu Jakubiak w sezonie (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 10526

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

300 – 400 g rabarbaru

4 cebulki szalotki

pół szklanki cukru

laska wanilii

czerwone wino deserowe ½ szklanki

1 ostra mała papryczka chilli

2 łyżki masła dobrego

stek wołowy około 300 g

 

 

Przygotowanie:


Szalotkę drobno siekam i rumienię na maśle, dodaję 3/4 rabarbaru - posiekanego, rozciętą laskę wanilii i zasypuję cukrem. Duszę około 10 min aż rabarbar puści wodę. Zalewam winem i odparowuję aż sos będzie gęsty, następnie przecieram przez sito. Do sosu wkładam resztę rabarbaru pociętego na 5-6 cm kawałki, duszę około 5 min.

powrót

Podobne przepisy

Kokosowy chutney
Przepis z programu Floyd w Indiach
trudność: brak
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Baba ghanoush
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia arabska, Kuchnia koszerna
Piątkowa Foccacia - Dominik Stachowiak
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Owoce smażone z cukrem i gorczycą
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.28)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

#gggabi

05.02.2012 21:34


wawa

CYTUJ

a chili po co?

#Małgonia

04.07.2011 14:47


Wrocław

CYTUJ

Ciekawe ;]
Musze wypróbować

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.