Satay

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 45)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska

Satay
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 duże pokrojone w kostkę piersi kurczaka

 

Marynata:

ćwierć pęczka kolendry

łyżeczka pasty krewetkowej

chili

 

Sos z orzeszków ziemnych:

2 filiżanki prażonych posiekanych orzeszków ziemnych

4 łyżki oleju

łyżka brązowego cukru

łyżeczka ciemnego sosu sojowego

sól do smaku

filiżanka wody

 

Pasta:

imbir

4 chili

5 posiekanych szalotek

2 posiekane ząbki czosnku

łyżka pasty krewetkowej

łyżeczka pasty z tamaryndowca

Przygotowanie:

Rozdrobnić imbir, chili, czosnek i szalotki. Podsmażyć na oleju. Dodać pastę krewetkową i tamaryndową. Rozdrobnić orzeszki i przełożyć je do smażącej się pasty. Dodać brązowy cukier, wodę i gotować przez 10 minut. Przyprawić sosem sojowym i solą. Kurczaka zamarynować w mieszance pasty krewetkowej, chili i kolendry. Nabić na patyczki do szaszłyków i upiec na grillu. Podawać z przygotowanym sosem.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.