Kurczak tikka masala

Kurczak tikka masala
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Jamie Oliver

Seria kulinarna:
Grzeszne przyjemności z Jamiem (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
7
Czas przygotowania:
1 godzina, 20 minut

Przepis

Składniki:
800 g piersi kurczaka z wolnego wybiegu, bez skóry i kości
1 płaska łyżeczka mielonych goździków
1 płaska łyżeczka mielonego kminu
2 czubate łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
2 czubate łyżeczki przyprawy garam masala
3 cytryny
6 ząbków czosnku
1 kawałek imbiru (ok. 5 cm)
6 czubatych łyżek jogurtu naturalnego
3 świeże, zielone lub żółte chilli

Sos:
2 cebule
1 kostka bulionu drobiowego
2 puszki (po 400 g) mleka kokosowego
1 pęczek naci kolendry (30 g)
1 płaska łyżka mielonej kolendry
2 płaskie łyżeczki kurkumy
6 łyżek mielonych migdałów
2 puszki (po 400 g) całych pomidorów bez skóry
4 ząbki czosnku
1–2 świeże, czerwone chilli
oliwa

Do podania:
jogurt naturalny, sok z cytryny, nać kolendry
ugotowany ryż basmati lub placki paratha (patrz osobny przepis)

Przygotowanie:
Wsyp goździki, kmin, paprykę i garam masala na patelnię, podpraż przez 1 minutę i przesyp do dużej miski.
Dodaj sok i skórkę otartą z 1 cytryny, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, obrany, starty na drobnej tarce imbir, jogurt i 1 łyżeczkę soli. Wszystko razem wymieszaj.
Pokrój kurczaka na kawałki wielkości 5 cm, wrzuć do marynaty, wymieszaj i odstaw do zamarynowania na 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Wyjmij mięso z lodówki i odstaw, by ogrzało się do temperatury pokojowej. Niezbyt ciasno nadziej na szpadki, na przemian z pokrojonymi na kawałki pozostałymi cytrynami i papryczkami chilli.
Zrób sos: obierz cebulę i czosnek, pokrój na cienkie plasterki, chilli też. Wrzuć na dużą patelnię z rozgrzaną łyżką oliwy. Mieszając smaż na średnim ogniu około 20 minut.
Dodaj drobno posiekane łodygi z naci kolendry (liście zachowaj na później), mieloną kolendrę, kurkumę i migdały, zamieszaj i smaż 2 minuty. Wrzuć pomidory, rozkruszoną kostkę bulionu, wlej 300 ml wrzątku i mleko kokosowe. Gotuj 25 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Osól do smaku.
Gdy przyjdzie pora na jedzenie, skrop szaszłyki oliwą i obracając od czasu do czasu, piecz 10-12 minut na grillu lub bardzo gorącej patelni grillowej, aż mięso się zrumieni.
Skrój mięso ze szpadek wprost do sosu, wymieszaj i podgrzewaj razem przez 2 minuty, dopraw jogurtem i sokiem z cytryny, posyp liśćmi kolendry.
Nałóż na talerze porcje ryżu, zrób dołek w środku, wlej sos, skrop jogurtem, posyp liśćmi kolendry, dołóż placki paratha i podawaj.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE