Ewa Chodakowska

Sałatka z wątróbką cielęcą z sosem malinowym i konfiturą z czerwonej cebuli


Przepis z programu Be Active. Ewa Chodakowska (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, Dania z cielęciny

Sałatka z wątróbką cielęcą z sosem malinowym i konfiturą z czerwonej cebuli
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

75 g wątróbki cielęcej

5 g oleju kokosowego

50 g malin

10 ml oliwy

50 g czerwonej cebuli

12 g miodu wrzosowego

50 g jarmużu

50 g sałaty masłowej

20 g szczawiku

20 g pistacji

Przygotowanie:

Wątróbkę smaż na rozgrzanej, wysmarowanej olejem kokosowym patelni grillowej, kilka minut z jednej i z drugiej strony, po czym przełóż ją na talerz.
Cebulę obierz, posiekaj w piórka, zeszklij na oliwie, dodaj maliny i smaż, aż konfitura zgęstnieje. Na koniec dodaj miód, dopraw pieprzem i kilkoma kroplami soku z cytryny. Sałatę i jarmuż umyj, wysusz, porwij, połóż na talerzu, a następnie polej sosem. Ułóż na nich cienkie plastry ciepłej wątróbki, które wcześniej dopraw morską solą i pieprzem. Całość posyp garścią prażonych pistacji lub innych ulubionych orzechów.

Wołowina ma 4 razy więcej żelaza niż np. tuńczyk. Jego zawartość w wątróbce i nerkach jest dodatkowo o 50% wyższa niż w pozostałych partiach mięsa. Jeśli chcesz, by podroby były smakowite pamiętaj o tym, by ich nie przeciągnąć podczas smażenia, pieczenia czy grillowania.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.