Nadia G.

Sałatka z kandyzowanych pekanów i truskawek


Przepis z programu Bitchin' Kitchen (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki

Sałatka z kandyzowanych pekanów i truskawek
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 szklanka pekanów

2 szklanki pokrojonych na połówki truskawek

6 szklanek luźno usypanej sałatkowej mieszanki mesclun

białko z 1 jaja

¼ szklanki cukru brązowego

4 łyżki oliwy extra vergine

4 łyżki starzonego białego octu balsamicznego

pieprz biały do smaku

szczypta soli morskiej

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 150°C. Wyłożyć papierem do pieczenia blachę do ciastek. W dużej misce ubić białko z cukrem brązowym. Wrzucić pekany i mieszać, aż orzechy całe pokryją się białkiem. Wyłożyć je na blachę równą warstwą i piec pół godziny. Do słoika wlać oliwę, ocet balsamiczny, dodać szczyptę cukru brązowego, soli morskiej i pieprzu białego do smaku. Szczelnie zamknąć i energicznie potrząsać, aż utworzy się emulsja. W misce połączyć mieszankę sałatkową, truskawki, kandyzowane pekany i winegret.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.