Tomasz Jakubiak

Sałatka z dzikiego szczawiu, laskowych orzechów i wiejskiego jaja w sosie koperkowym


Przepis z programu Jakubiak w sezonie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 11963

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

cztery garście dzikiego szczawiu

ćwierć szklanki orzechów laskowych – obranych

1 wiejskie jajko

łyżeczka brązowego cukru

4 duże rzodkiewki

chlust octu

3 łyżki śmietany wiejskiej lub 12%

3 łyżki jogurtu naturalnego

pęczek koperku

łyżeczka kminu rzymskiego

sok z połowy cytryny

sól

pieprz świeżo mielony

 

Przygotowanie:

Szczaw dokładnie myję, osuszam i pozbawiam grubych korzonków. Orzechy prażę na suchej patelni około 3 min, dodaję cukier i zdejmuję z ognia. W misce umieszczam szczaw, orzechy oraz posiekane rzodkiewki. W tym czasie zagotowuję wodę w garnku i dodaję do niej ocet. Do drugiej, mniejszej miski wkładam pozostałe składniki i mieszam. (Kmin przed dodaniem warto uprażyć na suchej patelni podobnie jak orzechy). Do gotującej wody z octem wbijam bardzo powoli surowe jajko i gotuję delikatnie mieszając około 3-5 minut. Gdy składniki sosu się przegryzą polewam nimi sałatkę i bardzo delikatnie mieszam. Na sałatkę kładę jajko w koszulce. Podaję na talerzu dekorując np. świeżym koperkiem. Do sałatki świetnie pasuje podpłomyk: szklanka mąki, woda – tyle ile zbierze, szczypta soli i łyżeczka ziaren czarnuszki! Ciasto zagniatam, cienko rozwałkowuję i formuję cienki placek. Smażę na mocno rozgrzanej suchej patelni!

powrót

Podobne przepisy

Sałatka z kwiatami
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Sałatka mix sałat
Przepis z programu Dietosfera (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Fasolka szparagowa z migdałami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.