Gary  Rhodes

Sałatka z ciepłą złocicą


Przepis z programu Gary Rhodes za stołem (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Dania z ryb

Sałatka z ciepłą złocicą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

8 filetów ze złocicy

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Do rondla wlej wodę. Dolej oliwę, sok z cytryny i ocet balsamiczny. Dorzuć przyprawy. Posól. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez kilka minut. Wrzuć małe pieczarki w całości. Gotuj na średnim ogniu. Po 6 minutach są gotowe. Gdy wystygną, przełóż je do słoika i przechowuj w lodówce.
Pomidory zblanszuj we wrzątku, zdejmij skórę. Przekrój na ćwiartki i usuń nasiona. Pokrój w zgrabne paski. Z cytryny wykrój cząstki. Możesz je szybko przysmażyć na suchej patelni, ale musi być bardzo silnie rozgrzana, żeby lekko się przypaliły, albo ułóż je na blasze i opal palnikiem kuchennym. Po przypieczeniu należy je pokroić. Rozgrzej patelnię. Dorzuć duży kawałek masła. Usmaż na nim tartą bułkę z dużymi okruchami. Można je łatwo zrobić, wrzucając bułkę do robota kuchennego. Po minucie smażenia staną się brązowe. Wysyp je na ręcznik papierowy. Ciepłe posól i wystudź. Pozostaną chrupkie. Na parze ugotuj młode ziemniaki. Pokrój je w plasterki. Polej sokiem z cytryny. Dodaj oliwę. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj. Podawaj ciepłe lub o temperaturze pokojowej.
Kilka strąków fasoli szparagowej blanszuj przez kilka minut w osolonym wrzątku. Przekrój wzdłuż.
Czarne oliwki pokrój w paseczki.

powrót

Podobne przepisy

Burgery rybne z sałatą
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Dania dietetyczne
Szprotki smażone podane z dressingiem z ajranem
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 5 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia węgierska
Ryby w tempurze z surówką coleslaw
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia portugalska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.