Pstrąg wędzony z sałatką i kremem chrzanowym

Pstrąg wędzony z sałatką i kremem chrzanowym
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

Jacques Pépin

Seria kulinarna:
Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Ilość osób:
4

Przygotowanie:



Sałatka z wędzonego pstrąga
2 wędzone pstrągi (po 240 g)
1 duże jajko ugotowane na twardo i obrane
1 szklanka pomidorów pokrojonych w kostkę bez pestek
1 szklanka oliwek różnych gatunków bez pestek (Kalamata, czarnych, zielonych) pokrojonych na kawałki
⅓ szklanki drobno posiekanej cebuli (najlepiej odmiany słodkiej)
5 łyżek świeżych liści kolendry
½ łyżeczki soli
½ świeżo zmielonego czarnego pieprzu
2 łyżki oliwy dobrej jakości

Krem chrzanowy
⅓ szklanki utartego twarożku
1 łyżka gotowego tartego chrzanu
¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

chrupiąca bagietka, do podania

Przygotowanie sałatki
Z pstrągów usunąć skórę. Powinna się bez kłopotu zsunąć. Starannie usunąć ości. Ostrożnie odrywając kawałki mięsa, aby drobne ości pozostały przytwierdzone do kręgosłupa. Odłożyć na bok.
W krajalnicy pokroić jajko na plasterki. Obrócić o 90 stopni i pokroić jeszcze raz, aby powstały długie słupki. (Można to zrobić ostrym nożem.) W misce ostrożnie połączyć jajko, pomidory, oliwki, cebulę, kolendrę, sól, pieprz i oliwę.

Przygotowanie kremu chrzanowego
Wszystkie składniki wymieszać w małej miseczce.

Rozłożyć mieszaninę z pomidorami na cztery osobne talerze. Na środku łyżką zrobić zagłębienie. Nałożyć krem chrzanowy, równomiernie rozdzielając porcje. Sos przykryć kawałkami ryby, przeznaczając po pół pstrąga na osobę. Podawać z bagietką.

© Jacques Pepin

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE