Jola Słoma

Sajgonki


Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

odsłon: 12033

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

1/4 zielonej papryki

biała część liścia kapusty pekińskiej

1/2 marchewki

2 namoczone grzyby Mun

1 łyżka mąki kukurydzianej

1 łyżka sosu sojowego

1/4 łyżeczki chili

papier ryżowy

olej do smażenia

 

Sos do sajgonek

1 łyżka gęstego chińskiego sosu śliwkowego

1 łyżeczka sosu sojowego

1 łyżeczka octu ryżowego

Przygotowanie:

Grzyby Mun zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy na 20 minut, a następnie odsączamy. Kroimy je w paski. Tak samo kroimy warzywa. Wrzucamy do rozgrzanego woka i krótko smażymy na 1 łyżce oleju, ciągle mieszając, tak, aby wszystkie warzywa były równomiernie przyrumienione z zewnątrz, a w środku były soczyste. Pod koniec dodajemy chili i sos sojowy. Mieszamy i przekładamy do miseczki, w której mieszamy całość z mąką kukurydzianą. Przecieramy wok papierowym ręcznikiem i rozgrzewamy w nim olej do smażenia. Moczymy przez chwilę osobno płaty papieru ryżowego aż zmiękną, odsączamy i nakładamy trochę warzyw na brzegu. Zawijamy w rulonik, pamiętając, aby boki papieru ryżowego schować do środka, tak by nadzienie było szczelnie owinięte. Smażymy przez kilka minut w głębokim oleju. Talerz dekorujemy kiełkami fasoli mung i cienkimi paskami czerwonej papryki. Podajemy z sosem.

powrót

skomentuj przepis

mixer

postów: 3

29.03.2016 13:38

CYTUJ

nigdy nie robiłem, ale dziś chyba nadszedł ten dzień

#Frühlingsrolle

02.04.2012 21:42


Monachium

CYTUJ

....jestem zaskoczona taka receptura, to zapewne "warszawianki" a nie sajgonki.
W Vietnamie czy w Chinach maja troszeczke inne recepty, a o mace kukurydzianej to nie wiem czy oni wogole slyszeli.
Tak dla ciekawosci;kielki sojowe i kluseczki szklane sa podstawa........

#kulinrnybyk

05.09.2011 15:39


chebzie

CYTUJ

Mam tnk hd i brak u mnie kuchni.tv lecz po obejrzeniu Atelier smaku i tego odcinka w ogóle nie żałuje jest to według mnie najgorszy program na kuchnia.tv.Pozdrawiam

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.