Tomasz Jakubiak

Ryba po toruńsku ze smażonymi łazankami


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

odsłon: 325

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

filet z ryby słodkowodnej (sandacz)

2 marchewki

cebula

masło

½ szklanki ciemnego piwa

 

Przyprawy:

kilka goździków

pieprz

gałka muszkatołowa

1 duża łyżka miodu

pierniki do zagęszczenia sosu

sok z cytryny

sól

 

Smażone łazanki:

300 g ugotowanego makaronu typu łazanki

2 garści kiszonej kapusty

masło

pieprz

świeży majeranek

150 g wędzonego boczku

 

 

 

Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania ryby. Na maśle przesmaż dwie starte na grubych oczkach marchewki i cebulę. Dopraw goździkami, gałką muszkatołową i pieprzem. Zalej składniki ciemnym piwem. Całość zagotuj, po czym włóż pokrojony filet z ryby i gotuj kilka minut.
Rybę wyjmij. Do sosu dolej łyżkę miodu i kilka pokruszonych pierników toruńskich. Po zagotowaniu całość przetrzyj przez sito, dopraw sokiem z cytryny i odrobiną soli.
Rybę z powrotem włóż do sosu i delikatnie podduś.

Doskonałym dodatkiem będą smażone łazanki z kiszoną kapustą. Kapustę przesmaż na maśle. Dorzuć łazanki oraz wędzony, parzony boczek pokrojony w kosteczkę. Całość dopraw pieprzem i majerankiem. Wymieszaj i podsmaż. Gotowe łazanki wyłóż na talerz. W centrum połóż przygotowaną rybę w sosie piernikowym. Całość posyp świeżym majerankiem. Smacznego!

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.