Ratatouille z grillowanym stekiem i szafranowym ryżem

Przepis z programu 15 minut Jamiego (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Ratatouille z grillowanym stekiem i szafranowym ryżem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0
Ratatouille:

1 cukinia

1 mały bakłażan

2 kolorowe papryki

1 czerwona cebula

1 czubata łyżeczka harissy

2 fileciki anchois

2–4 ząbki czosnku

700 g passaty pomidorowej

1 łyżka octu balsamicznego

½ pęczka świeżej bazylii

2 łyżki chudego naturalnego jogurtu



Ryż:

1 kubek (300 g) ryżu basmati

1 spora szczypta szafranu

½ cytryny



Steki:

2 steki z polędwicy wołowej (po 200g), bez tłuszczu

1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku

½ pęczka natki pietruszki

1 czubata łyżeczka musztardy diżońskiej

1 łyżka oliwy extra vergine

½ cytryny



Przygotowanie:

Przekrój cukinię wzdłuż na pół, pokrój bakłażan na plastry o grubości 1 cm, połóż warzywa na rozgrzanej patelni grillowej i odwróć kiedy się zrumienią. Wsyp do garnka 1 kubek ryżu, zalej 2 kubkami wrzątku, dodaj szafran, połówkę cytryny oraz szczyptę soli, przykryj i gotuj, aż ryż wchłonie wodę i będzie puszysty. Usuń gniazda nasienne z papryk, pokrój je na kawałki i włóż do żeliwnego garnka razem z obraną i pokrojoną czerwoną cebulą. Dodaj harissę, anchois i łyżeczkę oliwy z puszki anchois. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i przesmaż wszystko na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu.

Zdejmij cukinię i bakłażana z patelni grillowej, pozostawiając ją na ogniu i pokrój cukinię na spore kawałki. Dodaj ją razem z plastrami bakłażana do garnka z warzywami, zalej passatą, dodaj ocet balsamiczny i zagotuj pod przykryciem. Natrzyj steki solą, papryką oraz 1 łyżeczką oliwy i usmaż na gorącej patelni grillowej, obracając mięso co minutę, aż będą odpowiednio wysmażone. Posiekaj drobno łodyżki natki pietruszki, a listki pokrój na większe kawałki. Dodaj musztardę, oliwę extra vergine, dopraw solą i pieprzem, polej wyciśniętym sokiem z cytryny, po czym wszystko wymieszaj i rozłóż na desce. Gdy steki się usmażą, przełóż je na deskę, obtocz w przygotowanym dressingu a następnie pokrój na plasterki. Posyp ratatouille porwanymi listkami bazylii, dopraw do smaku i podaj z szafranowym ryżem i jogurtem.



© Jamie Oliver



www.jamieoliver.com

powrót

Podobne przepisy

Lekki pasztet do smarowania z konfiturą ze śliwek
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Fajitas z el popo
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Spring rolls z indykiem w sosie barbecue
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.