Rabarbarowy deser parfait

Rabarbarowy deser parfait
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 3.50
Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 21)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • 2 miarki pokrojonego rabarbaru
  • ćwierć miarki cukru
  • białko jajka
  • szczypta soli
  • 1/3 miarki cukru
  • 2/3 miarki gęstej śmietany
  • łyżeczka ekstraktu wanilii

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wrzucić rabarbar do rondla z cukrem i ćwiartką miarki wody. Gotować na wolnym ogniu do miękkości. Jeśli jest za rzadki, pozostawić na gazie i mieszać, żeby odparować nadmiar cieczy. Odstawić.
Ubić białko ze szczyptą soli na sztywną pianę. Podgrzać cukier w trzech łyżeczkach wody, aż zacznie się ciągnąć (etap poprzedzający karmelizację). Włączyć mieszadła miksera, wlać pianę i miksować do powstania chłodnej, sztywnej masy bezowej. W tym czasie ubić śmietanę z wanilią. Połączyć obie masy.
Rozłożyć rabarbar do czterech szampanek. Pokryć powstałą masą. Zakryć i schłodzić przez dwie godziny przed podaniem.

UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA