Rabarbarowy deser parfait

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Rabarbarowy deser parfait
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 miarki pokrojonego rabarbaru

ćwierć miarki cukru

białko jajka

szczypta soli

1/3 miarki cukru

2/3 miarki gęstej śmietany

łyżeczka ekstraktu wanilii

 

Przygotowanie:

Wrzucić rabarbar do rondla z cukrem i ćwiartką miarki wody. Gotować na wolnym ogniu do miękkości. Jeśli jest za rzadki, pozostawić na gazie i mieszać, żeby odparować nadmiar cieczy. Odstawić.
Ubić białko ze szczyptą soli na sztywną pianę. Podgrzać cukier w trzech łyżeczkach wody, aż zacznie się ciągnąć (etap poprzedzający karmelizację). Włączyć mieszadła miksera, wlać pianę i miksować do powstania chłodnej, sztywnej masy bezowej. W tym czasie ubić śmietanę z wanilią. Połączyć obie masy.
Rozłożyć rabarbar do czterech szampanek. Pokryć powstałą masą. Zakryć i schłodzić przez dwie godziny przed podaniem.

UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

powrót

Podobne przepisy

Sikarni – jogurtowy deser z pistacjami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 55)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Gruszka z waflami orzechowymi
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Winna galaretka z winogronami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
(odc.03)deser z bananów i burbona
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Smażone brzoskwinie
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Grube naleśniki z kremem czekoladowo-orzechowym
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia rumuńska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.