Claire Robinson

Przegrzebki z szafranowym aioli


Przepis z programu Wystarczy 5 składników (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

Przegrzebki z szafranowym aioli
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

12 przegrzebków

dwie łyżki oliwy

pomarańcza

szczypta szafranu

majonez

sól i pieprz do smaku

 

 

Przygotowanie:


Przegrzebki przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy. Smażymy na niej przegrzebki na złoty kolor (po kilka minut z każdej strony). Przygotowujemy aioli. Ocieramy skórkę z pomarańczy i wyciskamy z niej sok. Oba składniki trafiają do rondelka. Dodajemy szczyptę szafranu i całość delikatnie podgrzewamy. Następnie łączymy z kilkoma łyżkami majonezu i ubijamy całość trzepaczką na jednolitą masę. Usmażone przegrzebki wykładamy na półmisek i polewamy szafranowym aioli.

powrót

Podobne przepisy

(odc.02) arroz a la marinera
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Makaron pad thai
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Ostrygi Ivana
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania na walentynki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Małże po chińsku
Rick Stein
Przepis z programu Morski przewodnik Ricka Steina Francuski rynek i kałamarnice z Portland (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Risotto
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.