Claire Robinson

Przegrzebki z szafranowym aioli


Przepis z programu Wystarczy 5 składników (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

Przegrzebki z szafranowym aioli
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

12 przegrzebków

dwie łyżki oliwy

pomarańcza

szczypta szafranu

majonez

sól i pieprz do smaku

 

 

Przygotowanie:


Przegrzebki przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy. Smażymy na niej przegrzebki na złoty kolor (po kilka minut z każdej strony). Przygotowujemy aioli. Ocieramy skórkę z pomarańczy i wyciskamy z niej sok. Oba składniki trafiają do rondelka. Dodajemy szczyptę szafranu i całość delikatnie podgrzewamy. Następnie łączymy z kilkoma łyżkami majonezu i ubijamy całość trzepaczką na jednolitą masę. Usmażone przegrzebki wykładamy na półmisek i polewamy szafranowym aioli.

powrót

Podobne przepisy

Pikantna sałatka z kalmarów
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.11)
trudność: trudne
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Mali z krewetek
Przepis z programu Floyd w Indiach odc.4
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.