Claire Robinson

Przegrzebki z szafranowym aioli


Przepis z programu Wystarczy 5 składników (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

Przegrzebki z szafranowym aioli
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

12 przegrzebków

dwie łyżki oliwy

pomarańcza

szczypta szafranu

majonez

sól i pieprz do smaku

 

 

Przygotowanie:


Przegrzebki przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy. Smażymy na niej przegrzebki na złoty kolor (po kilka minut z każdej strony). Przygotowujemy aioli. Ocieramy skórkę z pomarańczy i wyciskamy z niej sok. Oba składniki trafiają do rondelka. Dodajemy szczyptę szafranu i całość delikatnie podgrzewamy. Następnie łączymy z kilkoma łyżkami majonezu i ubijamy całość trzepaczką na jednolitą masę. Usmażone przegrzebki wykładamy na półmisek i polewamy szafranowym aioli.

powrót

Podobne przepisy

Singapurski smażony makaron
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Ryż z owocami morza i sosem pomidorowym
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania na walentynki
kuchnia świata: Kuchnia portugalska
Krewetki z chili
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Potrawka z kalmarów z groszkiem
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Makaron ryżowy smażony z krewetkami i tofu
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia chińska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.