Prawdziwy burger

Prawdziwy burger
Oceń przepis:
18 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Minimalista (odc.29)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia Ameryki Północnej

Składniki:

  • 700-900 g niezbyt chudej polędwicy w kawałkach
  • ½ białej cebuli
  • obranej i pokrojonej (niekoniecznie)
  • sól i pieprz do smaku
  • 4 porcje

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozpalić drewno lub węgiel na grillu lub włączyć grill gazowy. Można też na piecu rozgrzać dużą, ciężką patelnię na średnim ogniu, przez 3-4 minuty. Grubo zmielić w robocie kuchennym mięso z solą i pieprzem. Spróbować i doprawić (można usmażyć odrobinę mięsa do spróbowania). Podzielić na 4 części i szybko uformować 4 lub więcej burgerów (unikać długiego wyrabiania mięsa, żeby masa nie była zbyt ścisła). Smażyć na średnim ogniu (takim, że nie parzy ręki, jeśli trzymamy ją przez kilka sekund 8-10 cm nad rusztem). Grillować burgery ok. 3 minuty po każdej stronie, będą wtedy krwiste. Jeśli lubimy bardziej wysmażone, grillować dodatkowo ok. 1 minuty z każdej strony, ale całkowity czas smażenia nie może wynieść więcej niż 10 minut (chyba, że lubicie jeść krążki do hokeja). Czas smażenia na piecu jest taki sam. Podawać z bułkami lub tostami, dodatki według uznania.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA