Annabel  Langbein

Płonące brzoskwinie


Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Płonące brzoskwinie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

10 brzoskwini, wypestkowanych i przekrojonych na pół

litr wody

2 szklanki cukru

skórka z cytryny, ścięta obieraczką do ziemniaków

1 laska wanilii

2 kawałki kory cynamonowej

3-4 gwiazdki anyżu



Do podania:

3 łyżki masła

½ szklanki cukru

¼ szklanki syropu z gotowania brzoskwini

¼ szklanki brandy

½ szklanki naturalnego jogurtu



Przygotowanie:

Z wody, cukru, skórki, wanilii, cynamonu i anyżu zagotować syrop. Dodać połówki brzoskwini. Zwiększyć ogień, żeby całość jak najszybciej się zagotowała a następnie zmniejszyć i gotować 8-10 minut. Brzoskwinie można wykorzystać od razu lub przechowywać zalane gorącym syropem w wysterylizowanych słoikach.

Na dużej ciężkiej patelni rozpuścić masło odrobinę je zrumieniając. Dodać cukier, wymieszać i pozwolić mu się skarmelizować. Dodać brzoskwinie, wlać syrop, chwilę podgrzewać. Wlać brandy, podpalić. Podawać z powstałym sosem i jogurtem.





@Annabel Langbein

powrót

Podobne przepisy

Budyń cynamonowy
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Cynamon (odc.15)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Śliwki pieczone pod migdałową pierzynką
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Krówki
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pomidory nadziewane malinami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.23)
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski, Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
„Risotto” waniliowe z bananami i sosem malinowym
Przepis z programu Spalony? (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.