Annabel  Langbein

Płonące brzoskwinie


Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Płonące brzoskwinie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

10 brzoskwini, wypestkowanych i przekrojonych na pół

litr wody

2 szklanki cukru

skórka z cytryny, ścięta obieraczką do ziemniaków

1 laska wanilii

2 kawałki kory cynamonowej

3-4 gwiazdki anyżu



Do podania:

3 łyżki masła

½ szklanki cukru

¼ szklanki syropu z gotowania brzoskwini

¼ szklanki brandy

½ szklanki naturalnego jogurtu



Przygotowanie:

Z wody, cukru, skórki, wanilii, cynamonu i anyżu zagotować syrop. Dodać połówki brzoskwini. Zwiększyć ogień, żeby całość jak najszybciej się zagotowała a następnie zmniejszyć i gotować 8-10 minut. Brzoskwinie można wykorzystać od razu lub przechowywać zalane gorącym syropem w wysterylizowanych słoikach.

Na dużej ciężkiej patelni rozpuścić masło odrobinę je zrumieniając. Dodać cukier, wymieszać i pozwolić mu się skarmelizować. Dodać brzoskwinie, wlać syrop, chwilę podgrzewać. Wlać brandy, podpalić. Podawać z powstałym sosem i jogurtem.





@Annabel Langbein

powrót

Podobne przepisy

Pralinki niespodzianka
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dobre dla dzieci
Mus czarno-biały
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sikarni – jogurtowy deser z pistacjami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 55)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Desery ze świeżych owoców
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Czekoladowe kuleczki z kardamonem
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU bez cukru (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.