Marieta  Marecka

Pizzetki dla przyjaciół


Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pizza

odsłon: 715

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 4.0

Składniki:

ok. 300 ml wody

15 g drożdży

oliwa z oliwek

500 g mąki do pizzy

1 łyżeczka cukru

łyżka soli

2 kulki mozzarelli

200 ml gęstej śmietany

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka rozmarynu suszonego

świeży tymianek

gałka muszkatołowa

bazylia świeża

1 słoik małży wędzonych

1 opakowanie rukoli

oliwa

parmezan

świeżo mielony pieprz

sól

 

Przygotowanie:

Drożdże rozcieramy z cukrem, dolewamy ok. 100 ml wody i mieszamy. Dosypujemy 2-3 łyżki mąki i rozcieramy grudki. Odstawiamy na ok. 15 minut, żeby podrosły.
Mąkę przesypujemy do miski miksera, dodajemy sól i rozmaryn. Wlewamy zaczyn, resztę wody i 2 łyżki oliwy. Wyrabiamy miękkie, gładkie ciasto przez ok. 10 minut. Odstawiamy w misce nasmarowanej oliwą, przykryte folią spożywczą na ok. 1,5 – 2 h, żeby podwoiło swoją objętość.
Następnie rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni.
Śmietanę miksujemy ze szczyptą soli i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dzielimy ciasto na pizzę na 8 porcji o podobnej wadze. Rozciągamy w dłoniach na placuszki i smarujemy śmietaną, układamy po kilka sztuk małży, rozkładamy rwaną w dłoniach mozzarellę, listki tymianku i pieczemy, aż się ze złoci.
Na gorące kładziemy listki rukoli, przyprawiamy pieprzem i cienko oskrobanymi listkami parmezanu, można również lekko skropić dobrą oliwą.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.