Pikle warzywne

Przepis z programu Łatwe przepisy na wielki apetyt 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne

Pikle warzywne
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

przyprawy do marynowania:

1 łyżeczka całych ziaren pieprzu czarnego

1 łyżeczka cały ziaren kolendry

4 świeże listki laurowe



zalewa:

2 szklanki białego octu

2 szklanki wody

2 łyżki cukru

gruba sól



ogórki marynowane:

1,4 kg świeżych zielonych ogórków, bez końcówek, pokrojone na plasterki grubości 3 mm lub w słupki długości 2 cm

gruba sól

6 ząbków czosnku

9 łodyżek szczypiorku



marchewka marynowana:

8 pęczków małej marchewki (ok. 1,3 kg) obranych, bez łodyg

4 chili serrano lub jalapeño

6 ząbków czosnku



buraczki marynowane:

12 średnich buraczków czerwonych lub złotych (ok. 1300 g), dokładnie oczyszczonych

1 kawałek imbiru (ok. 4 cm), dokładnie umyty

1 chili habanero pokrojone na cienkie plasterki



Przygotowanie:

Ogórki: myjemy i wyparzamy 3 słoiki o pojemności 1 litra. mieszamy ogórki z 3 łyżkami soli. Przekładamy na sito ustawione na misce. Chłodzimy przez 1-2 godziny. Osączamy, płukamy i ponownie osączamy. Układamy w słoikach równomiernie ogórki, czosnek i szczypiorek. Wkładamy przyprawy do marynowania. Do zalewy dodajemy 2 łyżeczki soli. W rondlu doprowadzamy do wrzenia. Zalewamy ogórki. Odstawiamy do ostygnięcia. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki. Marchewka: myjemy i wyparzamy 2 słoiki o pojemności 1 litra. Do zalewy dodajemy 1 łyżkę plus 1½ łyżeczki soli. Doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy marchewkę. Ponownie doprowadzamy do wrzenia. Układamy marchewki równomiernie w słoikach i uzupełniamy zalewą. Chili nacinamy z każdej strony na długość 5 cm. Wkładamy do słoików chili, czosnek i przyprawy. Odstawiamy do ostygnięcia. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki.

Buraczki: myjemy i wyparzamy 2 słoiki o pojemności 1 litra i 1 słoik o pojemności 0,5 l. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 230°C.Przykrywamy buraki folią. Pieczemy do miękkości, około 1 godziny. Lekko studzimy. Obieramy ze skóry. kroimy na kliny o grubości 2 cm. Wkładamy do słoików. Rozdzielamy równomiernie między słoiki kawałki imbiru, skórkę pomarańczy, kawałki chili i przyprawy do marynowania. Dodajemy do zalewy 1 łyżkę plus 1½ łyżeczki soli. Doprowadzamy do wrzenia. Zalewamy buraczki. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki.

Uwaga: marynowane pikle można przechowywać w lodówce około 1 miesiąca.

powrót

Podobne przepisy

Duszona cebula
Annabel  Langbein
Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Kasza jaglana na śniadanie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Inne
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Smażony ser kozi z salsą z pomidorów i bazylii
Przepis z programu Uczty z wysp Morza Śródziemnego (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia śródziemnomorska
Quesadilla
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 46)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Dosa Masala
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Wielki, australijski burger
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia australijska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.