Ainsley Harriot

Pikantna zupa z małżami i zapiekanymi ziemniakami


Przepis z programu Ekspres Ainsleya dla smakoszy (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Pikantna zupa z małżami i zapiekanymi ziemniakami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 duże ziemniaki

wędzony boczek

śmietana

świeży koper

łyżeczka ostrej papryki w proszku

sól

oliwa

żółty ser (ementaler

cheddar

gruyere czy inny o wyraźnym smaku)

 

 

Przygotowanie:


Ziemniaki w łupinach pokrojone w ósemki wrzucić do miski, dodać papryki i sól, polać oliwą, wymieszać. Ułożyć na blasze i piec w piekarniku przez około 20 minut. Przygotować bulion. Do pokruszonej kostki rosołowej, dodać kilka drobin szafranu i zalać gorącą wodą, zamieszać i odstawić, aby kostka się rozpuściła. Opłukane małże włożyć do garnka, wlać wino, gotować pod szczelnym przykryciem około 5-7 minut. Roztopić w drugim garnku masło, dodać posiekany czosnek, imbir, szalotkę i papryczkę. Poddusić przez chwilę i wsypać garam masala i kurkumę, podsmażyć mieszając. Wlać bulion. Na garnku umieścić durszlak, odcedzić małże (wino, w którym się gotowały ma spłynąć do bulionu). Otrząsnąć małże na durszlaku, przełożyć na tackę. Wyjąć małże z muszli za pomocą łyżeczki. Małże, które się nie otworzyły, należy wyrzucić. Zostawić kilka sztuk w skorupkach do dekoracji. Wyjąć z piekarnika ziemniaki. Na wierzch wsypać pokrojony w kostkę boczek i znów włożyć do piekarnika. Po kilku minutach, kiedy boczek się zrumieni, wyjąc ziemniaki z piekarnika i posypać startym serem, wstawić do zapiekania, aby ser się stopił. Małże wrzucić do zupy i podgrzać, uważając, by się nie zagotowała (małże wtedy stałyby się gumiaste). Wlać śmietankę. Wcisnąć sok z połowy limonki i trochę posiekanego kopru. Przelać zupę do miseczek, udekorować małżami w skorupkach. Na talerzyku obok podać zapieczone ziemniaki.

powrót

Podobne przepisy

Warzywna zupa z Genui
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Chłodnik z botwinki z pomidorami i rukolą
Jola Słoma
Przepis z programu Wiosenne ATELIER SMAKU (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Krem z pieczonej papryki z bryndzą
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Krem z pora z makaronem
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa z liści paproci
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Gazpacho z pomidorów
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.