Tomasz Jakubiak

Pierogi z bobem i ziemniakami


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 275

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Ciasto:

300 g mąki pszennej

kilka kropel oleju

125 g wrzącej wody

 

Farsz:

1 kg ugotowanego bobu

2-3 ugotowane ziemniaki

sól

pieprz

2 smażone cebulki

kilka kropel oleju

 

Sos:

gałązka świeżego majeranku

sok z cytryny

koperek

200-250 g śmietany

 

Przygotowanie:

Przygotuj farsz. Do ugotowanego bobu dodaj przesmażone ziemniaki i cebulę. Zmiel wszystko w maszynce do mielenia na jednolitą masę. Do farszu dodaj olej oraz pieprz i sól.
Przygotuj ciasto. Mąkę pszenną przesiej przez sito i wymieszaj z kilkoma kroplami oleju oraz wodą o temperaturze ok. 85 stopni C. Powstałe ciasto rozwałkuj. Powycinaj z niego kółka i nakładaj w nie farsz. Pierogi wrzuć do wrzącej, osolonej wody.
Na koniec podsmaż pierogi na masełku, aby je przyrumienić.
Podawaj z sosem. Zmieszaj majeranek ze śmietaną, sokiem z cytryny i pokrojonym koprem oraz majerankiem. Wszystko wymieszaj.
Wyłożone na talerzu pierogi polej sosem i posyp koperkiem. Smacznego!

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.