Marieta  Marecka

Pieczony kalafior, karmelizowane marchewki z sezamem i jaja z aioli prowansalskim


Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki

Pieczony kalafior, karmelizowane marchewki z sezamem i jaja z aioli prowansalskim
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 mały kalafior

1 mały brokuł

½ łyżeczki cayenne

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka kuminu

½ łyżeczki wędzonej papryki

2 łyżki soku z cytryny

1 ząbek czosnku

2-3 łyżki oliwy

3 marchewki

2 łyżki miodu

2 łyżki sezamu

1 łyżeczka mielonego chili

sól

4 jaja

2 żółtka

3 ząbki czosnku

ok. ½ szklanki oliwy

ok. ½ szklanki oleju rzepakowego

kilka kropli soku z cytryny

sól

pieprz

zielenina do podania: trybula, rukiew wodna, gałązki tymianku, pęczek ładnych rzodkiewek,

Przygotowanie:

Kalafior i brokuł dzielimy na różyczki i blanszujemy je ok. 10 minut w osolonym wrzątku, można do wody dodać jeszcze 1 łyżeczkę cukru.
W osobnym garnku podgotowujemy pokrojone w grube zapałki marchewki, wodę również lekko solimy i słodzimy. Warzywa powinny być jędrne, chrupiące, a nie rozgotowane.
Jaja gotujemy na twardo i obieramy. Do dania możemy wybrać również inne ulubione warzywa, można je podać surowe, podgotować lub podpiec.
W moździerzu ucieramy plastry czosnku z solą. Pastę przekładamy do malaksera, dodajemy żółtka i miksujemy, następnie stopniowo kropla po kropli wlewamy oliwę i olej. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Gotowy majonez czosnkowy wstawiamy do lodówki na czas pieczenia warzyw.
W miseczce łączymy pieprz cayenne, sól, kumin, wędzoną paprykę w mieszance obtaczamy podgotowane różyczki kalafiora, skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 190 st na ok. 30-40 minut.
Marchewki przyprawiamy chili, podlewamy miodem i obsypujemy sezamem. Dokładamy je do kalafiora, rozłożone na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Marchewkę pieczemy krócej niż kalafior, najlepiej do czasu, aż ładnie się ze złoci czyli ok. 15 minut. Warzywa, jaja i ew. inne dodatki takie jak plastry wędlin, kawałki ryb, grzybki marynowane, krewetki, pieczone ziemniaki, pasztety itp. Układamy na dużym półmisku, na środku kładziemy miseczkę z aioli i serwujemy z dekoracjami ze nowalijek i kiełków.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.