Marieta  Marecka

Pieczone skórki z ziemniaków z dipem z naci marchewki


Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 4 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

Pieczone skórki z ziemniaków z dipem z naci marchewki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

8 ziemniaków

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka suszonego tymianku

sól

pieprz

1 łyżeczka wędzonej papryki

oliwa

 

Dip:

½ pęczka naci marchewki

kilka orzechów

½ ząbka czosnku

sól

pieprz

sok z cytryny

1 łyżka majonezu

2-3 łyżki gęstego jogurtu

oliwa

 

Przygotowanie:

Ziemniaki dokładnie szorujemy, suszymy i obieramy dość grubo. Skórki przekładamy do miski, nacieramy czosnkiem przeciśniętym przez praskę, tymiankiem, solą, pieprzem i wędzoną papryką. Układamy na płasko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut, po tym czasie możemy zwiększyć temperaturę, by skórki mocniej przyrumienić.

Myjemy nać marchewki, przekładamy wraz z orzechami i czosnkiem do malaksera, doprawiamy solą, podlewamy oliwą i miksujemy na gęstą pastę. Następnie dodajemy majonez, jogurt, sok z cytryny i miksujemy. Podajemy schłodzony.


powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.