Anne Burrell

Pieczona ryba z ziołami


Przepis z programu Sekrety szefowej kuchni (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Pieczona ryba z ziołami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 cały (ok. 2 kg) lucjan albo labraks

oczyszczony z łusek i wypatroszony

sól

oliwa extra vergine

8 plasterków cytryny

2 świeże liście laurowe

duży pęczek świeżych ziół: np. tymianku

majeranku

oregano i natki pietruszki

4 ząbki czosnku

rozgniecione

2 szklanki wytrawnego białego wina

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 200oC. Ponacinaj obydwa boki ryby pod kątem na głębokość 1 cm i natrzyj porządnie solą oraz oliwą na zewnątrz i w środku. Włóż do jamy brzusznej 4 plasterki cytryny, 2 ząbki czosnku, liście laurowe i połowę ziół. Wyłóż blachę do pieczenia folią aluminiową, rozłóż na niej pośrodku pozostałe zioła, plasterki cytryny i czosnek, a na wierzchu połóż rybę. Zawiń brzegi folii do góry, tworząc rodzaj miski. Wlej do niej wino i wstaw blachę z rybą do piekarnika. Piecz 30-35 minut, a następnie wyjmij z piekarnika, zbierz oklaski i nałóż porcje mięsa na talerze. Podawaj z fregulą z duszoną dynią i pomidorami.

powrót

Podobne przepisy

Tażin z ryby
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Grillowane faszerowane kalmary
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Owoce morza, Dania z grilla

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.