Tomasz Jakubiak

Perlicza pierś z sosem jarzębinowym i czarną soczewicą


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

odsłon: 3264

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 piersi z perliczki ze skórą

2 łyżki smalcu z rydzami

sól

pieprz

świeży estragon

łyżka miodu

marynata:

łyżka miodu

sok z pomarańczy

łyżka różowego pieprzu

ziołowo- pomarańczowa czarna soczewica:

szklanka ugotowanej czarnej soczewicy

4 suszone pomidory

cebula szalotka

2 ząbki czosnku

oliwa do smażenia

skórka z pomarańczy

pomidor

3-4 gałązki świeżego tymianku

2 łyżki startego długodojrzewającego sera

sos jarzębinowy:

marynata, w której marynowała się perliczka

3 łyżki konfitury jarzębinowej

gwiazdka anyżu

100 ml jarzębinówki

łyżka masła

 

Przygotowanie:

Pod skórę piersi włóż i rozsmaruj smalec z rydzami. Skórę perliczki zepnij wykałaczkami do mięsa tak, aby podczas smażenia skóra się nie skurczyła. Mięso dopraw solą i pieprzem. W misce wymieszaj wszystkie składniki marynaty i dokładnie namocz w niej piersi. Odstaw na 30 minut, żeby smaki się przegryzły. Patelnię mocno rozgrzej. Na łyżce smalcu z rydzami obsmaż piersi perliczki, następnie wstaw je do pieczenia. Patelnię z sokami po smażeniu mięsa zostaw, bo na niej przygotujesz sos jarzębinowy.
Przygotuj soczewicę. Pomidory, cebule i czosnek posiekaj. Warzywa przesmaż na oliwie. Następnie dodaj soczewicę. Wszystkie składniki wymieszaj. Dodaj skórkę z pomarańczy i pokrojonego pomidora. Na koniec dosyp starty ser i świeży tymianek. Gotowe.
Na patelni, na której obsmażały się piersi, przygotuj sos. Rozpuść smalec. Dodaj marynatę, w której marynowały się piersi z perliczki, konfiturę jarzębinową i gwiazdkę anyżu. Składniki dobrze wymieszaj. Dolej jarzębinówki i poczekaj chwilę, aż sos się zredukuje. Wyłącz patelnie i na koniec dodaj masło. Piersi podawaj z sosem i czarną soczewicą. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Cielęcina duszona w winie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Rendang z wołowiny
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska
Beigette de veau
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Marynowana łopatka barania
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z jagnięciny i baraniny

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.