Tomasz Deker

Panna cotta z owocami i kruszonką


Przepis z programu Desery Dekera 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Panna cotta z owocami i kruszonką
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Panna cotta:

10 g żelatyny

420 g śmietany kremówki

80 g mleka

30 g cukru

opakowanie cukru z prawdziwą wanilią

 

Kisiel z owoców leśnych:

300 g owoców leśnych: malin, jeżyn, jagód, żurawiny, czarnej porzeczki

60 g cukru

20 g skrobi

80 ml czerwonego wina

 

Kruszonka czekoladowa:

70 g masła

70 g cukru

25 g ciemnego kakao

120 g mąki pszennej

 

 

 

Przygotowanie:

Panna cotta:
Śmietanę podgrzać z cukrem i cukrem waniliowym. Żelatynę wymieszać z zimnym mlekiem, odstawić do spęcznienia. Dodać do ciepłej śmietany i mieszać do rozpuszczenia. Masę przelać do szklanek i wstawić na godzinę do lodówki.

Kisiel:
Wszystkie składniki wymieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować do zgęstnienia. Przestudzić chwilę, przelać do szklanek z panna cottą.

Kruszonka:
Mąkę, masło, kakao i cukier rozetrzeć w palcach, do uzyskania sypkiej kruszonki. Przesypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC, na 12-15 min.

Przestudzoną kruszonkę rozsypać na warstwie kisielu, deser udekorować owocami.

powrót

Podobne przepisy

Czekoladowe tiramisu
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Rajska szarlotka naleśnikowa
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Desery
Pudding ryżowy z owocami w syropie
Dave  Myers
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Porzeczkowe semifreddo
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Crepe suzette
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Mus fiołkowy w tulipanie czekoladowym
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.