Agnieszka Kręglicka

Paella z kurczakiem i warzywami


Przepis z programu Para w kuchni (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

Paella z kurczakiem i warzywami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1,5 szklanki ryżu arborio

3 szklanki esencjonalnego wywaru z warzyw lub rosołu z kurczaka

400 g kurczaka zamarynowanego z oliwą

papryką

czosnkiem

solą i pieprzem

1 czerwona papryka

obrana

pokrojona w paski

150 g zielonej fasolki szparagowej

150 g młodego bobu

1 cebula pokrojona w kostkę

2 posiekane ząbki czosnku

max. 80 ml oliwy extra vergine (zużywać tylko tyle ile potrzeba na smażenie)

sól

szczypta szafranu

cytryna

 

Przygotowanie:

Gotowanie wywaru bezpośrednio przed robieniem paelli znacznie wydłuża czas przygotowań. Zawsze kiedy gotuję rosół, albo zupę, przygotowuję więcej wywaru, który zamrażam. Szafran namoczyć z małą ilością ciepłego wywaru, powstanie esencja szafranowa. Resztę wywaru podgrzać. Na patelni rozgrzać 1/3 oliwy, dodać cebulę i czosnek, zeszklić. Dodać kurczaka i smażyć, aż się zrumieni. Zdjąć z patelni. Rozgrzać 1/3 oliwy i obsmażyć paprykę, fasolkę i bób. Dolać ostatnią część oliwy, obsmażyć ryż z warzywami i kurczakiem. Po chwili smażenia wlać gorący bulion wymieszany z esencją szafranową. Zmniejszyć ogień. Gotować powoli, aż cały bulion wsiąknie, a ryż będzie al dente. Zdjąć z ognia, zakryć patelnię folią aluminiową i odczekać dziesięć minut. Podawać na patelni z cząstkami cytryny.

powrót

Podobne przepisy

Burritos z kurczakiem i sałatką
Aaron Craze
Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Kaczka po pekińsku
Przepis z programu Ken Hom i kuchnia chińska (odc.1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Kurczaczki w piwie z puree selerowym
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Grillowany kurczak w tajskiej marynacie
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Długie upalne dni (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Rolada z dziczyzny z sosem z derenia
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Indyk w stylu cajun
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.11)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia kreolska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.