Pączki

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Pączki

Pączki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

Zaczyn:

2 łyżki suchych drożdży

1 łyżka mąki pszennej

1 łyżka cukru

ćwierć filiżanki ciepłej wody



Ciasto:

3 filiżanki mąki pszennej

2 jajka

3 żółtka

500 ml ciepłego mleka

olej do smażenia



Do podania:

1 łyżeczka cynamonu

ćwierć filiżanki cukru

dżem z brandy

krem

sos czekoladowy

lody waniliowe



Przygotowanie:

Składniki zaczynu połączyć i odstawić do wyrośnięcia.

Składniki ciasta połączyć z wyrośniętym zaczynem i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Zagnieść i odstawić na kolejne pół godziny. Uformować 30-gramowe pączki.

Smażyć w oleju rozgrzanym do 170°C na złoty kolor. Przełożyć na kratkę i przestudzić.

Gotowe pączki obtoczyć w mieszance cukru i cynamonu, nadziać dżemem, polać kremem i sosem czekoladowym. Podawać z lodami.

powrót

Podobne przepisy

(odc.06) ciasto z serowym nadzieniem na słono
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Morelowa tarta linzer
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Morele (odc. 10)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia austriacka
Ciasteczka z pomidorem i musztardą
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
„Sernik” z orzechów i syropu klonowego
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Serniki
Kruche ciastka cytrynowo - tymiankowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

ankaszym

postów: 80

05.09.2016 12:03

CYTUJ

na stronie Polskich Mlynow przeczytalam, że pączki najlepiej wychodzą z maki luksusowej szymanowskiej typ 550. Prawda to?

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.