Marieta  Marecka

Orzechowiec


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy na Boże Narodzenie

odsłon: 31847

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 4
oceń ilość głosów: 3
średnia głosów: 3.0

Składniki:

0,5 kg mąki pszennej

200 g cukru

200 g masła

2 jaja

2 łyżki miodu

2 łyżki mleka

2 łyżeczki sody

Masa orzechowa:

400 g orzechów włoskich

100 g cukru

100 g masła

2 łyżki miodu

szczypta soli

Masa budyniowa jak do karpatki:

3 szklanki mleka

3/4 szklanki cukru

3/4 kostki masła

1 cukier waniliowy

1 łyżeczka esencji waniliowej

4 czubate łyżki mąki pszennej

5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej

4 jajka

szczypta soli

Przygotowanie:

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Na stolnicę wysypujemy mąkę, robimy dołek do którego wlewamy całe jaja, mleko i miód. Na około rozkładamy kawałki miękkiego masła, posypujemy całość cukrem i sodą. Zagniatamy rozcierając składniki w dłoniach. Ciasto dzielimy na dwie części i i rozwałkowujemy na grubość ok. 1,5 cm. Jedną część podpiekamy w temp. 160 stopni ok. 30 minut, do suchego patyczka.

W tym czasie przygotowujemy masę orzechową. Wszystkie składniki podgrzewamy na małym ogniu w rondelku. Jak cukier rozpuści się w maśle, studzimy lekko i rozkładamy masę na drugiej części ciasta, tej nieupieczonej. Wstawiamy do pieca na ok. 40 minut.

Przygotowujemy masę budyniową. 2/3 mleka podgrzewamy z cukrem i masłem aż do rozpuszczenia się cukru i zagotowania mleka. Osobno miksujemy dokładnie 1 szklankę mleka, jaja i obie mąki . Wlewamy masę jajeczną do bardzo gorącego mleka i podgrzewamy, ciągle bardzo dokładnie mieszając. Gotujemy całość ok. 3 minut. Odstawiamy do wystudzenia. Upieczone i wystudzone ciasto przekładamy chłodnym kremem. Smarujemy go na blacie bez orzechów, zachowując na rantach wolne ok. 1,5 cm, ponieważ po nałożeniu ciężkiej, drugiej warstwy ciasta z orzechami krem rozejdzie się na boki. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na cała noc. Musi zmięknąć i łatwiej się będzie kroić.

powrót

skomentuj przepis

Rabatka

postów: 2

05.01.2017 21:38

CYTUJ

Komentarz podobny jak poprzedni, proporcje do masy budyniowej tragiczne - masa budyniowa z podanych proporcji koszmarnie gęsta! Tragedia! Lepszym rozwiązaniem będzie zrobić gotową masę do karpatki, albo zwykły budyń.

mimini

postów: 1

04.01.2017 16:23

CYTUJ

Specjalnie zalogowałem się na tym portalu aby wystawić negatywny komentarzeczy do przepisu Twojego - orzechowiec. Chciałabym zobaczyć prawdziwe filmik jak robisz masę budynków i co ci wychodzi ze składników które podałaś. Zepsuła przez ten przepis całe ciasto świąteczne. Nie polecam. Nie godne uwagi. Zamieszczone bez sprawdzenia

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.