Tomasz Jakubiak

Omlet grzybek z ekspresowym dżemem z miękkich owoców


Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

odsłon: 1546

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Składniki:

3 żółtka

3 białka

2 szczypty cukru

2 szczypty proszku do pieczenia

łyżka masła

Dżem:

0,5 szklanki malin

0,5 szklanki agrestu

0,5 szklanki porzeczki czerwonej

0,5 szklanki porzeczki czarnej

2-3 łyżki miodu

gałązka rozmarynu

0,5 szklanki słodkiego wina

szczypta soli

Przygotowanie:

Białka jajek ubij na sztywno. Dodaj do nich sól, pieprz, proszek oraz żółtka.
Na małej, maksymalnie 20 cm patelni, rozgrzej masło i wlej masę. Omlet smaż na bardzo małym ogniu, po czym wstaw go do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz przez 10 minut, aż się przyrumieni. Upieczony omlet podawaj koniecznie na ciepłym talerzu, aby grzybek nie opadł.
Idealnym dodatkiem do omleta będzie ekspresowy dżem. Wszystkie owoce wsyp do rondelka. Dodaj zioła, sól, wino i miód. Owoce duś na małym ogniu, aż się rozpadną i uzyskasz swoją ulubiona konsystencję. Dżem schłódź i podawaj w słoiczku obok omleta. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Babeczki z ciasta francuskiego z jajkiem
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! wielkanoc
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Karczochy z prosciutto
Aaron Craze
Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Racuchy ze śliwkami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Placki i placuszki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kiełbaski nie całkiem w bułkach
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
Smażony faszerowany ser z sosem wiśniowym
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.