Cienkie placuszki z jabłkiem i calvadosem

Seria kulinarna:
Delia na zimę (odc.9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Przepis



Przygotowanie
Ucieramy jabłko z gatunku Grany Smith na grubej tarce, zalewamy dwoma łyżkami calvadosu i odstawiamy na 10 minut.
Ubijamy ciasto z mąki zwykłej i gryczanej, doprawionej cynamonem, z jajek i creme fraiche, dodajemy do niego jabłka wraz z calvadosem i mieszamy.
Placuszki powinny być małe, więc na patelnię nalewamy 1 łyżkę stołową ciasta.
Gdy brzegi się przyrumienią – obracamy placuszek na drugą stronę i smażymy, aż będzie złocisty.
Przed podaniem podpalamy 3 łyżki stołowe podgrzanego w małym rondelku calvadosu i polewamy nim placuszki, po czym posypujemy drobnym cukrem i polewamy schłodzoną słodką śmietanką.

© Delia Smith

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE