Jacques Pépin

(odc.26)tatar z pomidorów z sokiem pomidorowym


Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski

(odc.26)tatar z pomidorów z sokiem pomidorowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Tatar z pomidorów

1 duży pomidor (około 360 g)

2 łyżki drobno posiekanej łagodnej cebuli

½ szklanki pokrojonego w kostkę jednodniowego chleba (najlepiej pieczonego na zakwasie)

3 łyżki oliwy dobrej jakości

½ łyżeczki soli

¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu



Sok pomidorowy

sok pomidorowy lub wielowarzywny (w razie potrzeby)

5 łyżek oliwy dobrej jakości

½ łyżeczki soli

¼ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu

1 łyżka drobno posiekanego świeżego estragonu lub szczypiorku

2 kwiatki ze szczypiorku, do ozdoby



Przygotowanie tatara

Pomidora przekroić na pół i wycisnąć na sito ustawione nad miską, aby usunąć pestki i sok. Starannie przetrzeć, aby uzyskać jak najwięcej soku. Odstawić na bok. Resztę pomidora pokroić w kostkę. (Powinno się uzyskać 1 ½ szklanki.) Przełożyć do miski i dodać pestki z sita. Dołożyć pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.



Przygotowanie soku pomidorowego

Wlać sok do miarki. W razie potrzeby uzupełnić sokiem wielowarzywnym lub gotowym pomidorowy, aby uzyskać ilość 5 łyżek stołowych. Połączyć w misce z pozostałymi składnikami. Tuż przed podaniem, rozlać sos na talerze. Na środku ustawić metalową foremkę o pojemności ½ szklanki. Nałożyć do niej jedną czwartą tatara z pomidora. Ostrożnie zdjąć foremkę i powtórzyć czynności. Posypać posiekanym estragonem lub szczypiorkiem. Przybrać kwiatem szczypiorku i podawać.



© Jacques Pepin

powrót

Podobne przepisy

Grzanki z kremem serowym
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Sandwicze z bagietki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zapiekana cebula z winegretem
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

#OpdHYUarslInh

08.01.2012 18:56


CYTUJ

k9TdH7 <a href="http://avyrusjhqfua.com/">avyrusjhqfua</a>

#JyMjDoxfzNcRcaNgs

08.01.2012 13:49


CYTUJ

Nothing I could say would give you undue cridet for this story.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.