Michael  Smith

(odc.127) chleb bez wyrabiania


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.127)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

(odc.127) chleb bez wyrabiania
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Na 1 normalnej wielkości bochenek chleba wiejskiego

2 szklanki zwykłej lub chlebowej mąki

1 szklanka pszennej mąki razowej

1/2 szklanki mieszkanki różnych ziaren zbóż

1/4 łyżeczki suszonych drożdży

1 1/4 łyżeczki soli

1 5/8 szklanki ciepłej wody



Na 1 normalnej wielkości bochenek chleba białego (miejskiego)

3 szklanki mąki zwykłej lub chlebowej

1/4 łyżeczki suszonych drożdży

1 1/4 łyżeczki soli

1 5/8 szklanki ciepłej wody



Na 1 większy bochenek chleba wiejskiego

3 szklanki zwykłej lub chlebowej mąki

1 szklanka mąki razowej

1/2 szklanki mieszanki różnych ziaren zbóż

1/2 suszonych drożdży

1 1/2 łyżeczki soli

2 1/4 szklanki ciepłej wody



Na 1 większy bochenek chleba białego (miejskiego)

4 szklanki zwykłej lub chlebowej mąki

1/2 łyżeczki suszonych drożdży

1 1/2 łyżeczki soli

2 1/4 szklanki ciepłej wody



Tradycyjne pieczenie

Piekarnik rozgrzać do 220°C. Suche składniki dokładnie wymieszać. Dodać wodę i mieszać do czasu, aż zacznie formować się ciasto. Mieszać dalej, aż ciasto połączy się z całą mąką w misce, razem około 60 sekund. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 18 godzin. W tym czasie ciasto podwoi objętość, stanie się mocne i elastyczne. Wybić z ciasta powietrze, uformować i ułożyć na blasze do pieczenia. Odstawić po raz drugi. W ciągu 2-3 godzin podwoi objętość. Piec 45 minut w rozgrzanym wcześniej piekarniku.



Pieczenie w garnku

Suche składniki dokładnie wymieszać. Dodać wodę i mieszać do czasu, aż zacznie formować się ciasto. Mieszać dalej, aż ciasto połączy się z całą mąką w misce, razem około 60 sekund. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 12-18 godzin. Ciasto podwoi swoją objętość, stanie się mocne i elastyczne. Ręce i blat roboczy oprószyć mąką i wyjąć ciasto z miski. Szybko uformować z niego kulę. Mąką oprószyć dokładnie bawełnianą ściereczkę i ułożyć na niej ciasto. Przykryć inną obsypaną mąką bawełnianą ściereczką. Ciasto może również wyrastać na silikonowej macie, przykryte tylko jedną ściereczką. Ciasto odstawić do wyrośnięcia. Po 2-3 godzinach podwoi objętość. Pół godziny przed tym czasem rozgrzać piekarnik do 230°C. Można używać żeliwnego, stalowego, emaliowanego lub ceramicznego garnka. Kiedy ciasto całkowicie wyrośnie, wsunąć ręce pod ściereczkę i szybko, delikatnie odwrócić ciasto i przełożyć do garnka. Potrząsnąć garnkiem, żeby ciasto osiadło, przykryć pokrywką i piec. Piec około 30 minut pod przykryciem. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 15 minut.



© Michael Smith



powrót

Podobne przepisy

Wiejski chleb
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Piątkowa Foccacia - Dominik Stachowiak
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Bułeczki orkiszowe
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia polska
Maneesh
Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Precelki ziołowe z czarnym sezamem i masłem czosnkowym
Marieta  Marecka
Przepis z programu Mała Improwizacja (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
Focaccia z rozmarynem i oliwkami
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Zuzianna

postów: 2

20.11.2011 12:34

CYTUJ

mojego ciasta nie udało się uformować, mimo podsypania mąką po pierwszym 13h rośnieciu. wylądowało w foremce, za to dobrze rośnie i jest mocno kwasowe(dodałam mąkę żytnią razową). zobaczymy co wyjdzie. mam nadzieję, że nie bedzie mokre w środku..jak się zrobi, napiszę co wyszło..

#JustynaR

03.06.2011 11:56


Gdańsk

CYTUJ

właśnie pachnie mi w piekarniku :) z ziarnami słonecznika

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.