Michael  Smith

(odc.096) fasola z syropem klonowym


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.96)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

(odc.096) fasola z syropem klonowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 szklanki osączonej niedużej fasoli (np. flażoletki)

namoczonej uprzednio przez noc

2 szklanki syropu klonowego

4 plastry boczku

pokrojonego w kostkę

1 duża cebula

obrana i pokrojona w kostkę

1 łyżeczka suszonego imbiru

1 łyżka mielonej gorczycy

 

 

Przygotowanie:


Nagrzej piekarnik do 150 stopni C. Wsyp fasolę do rondla i wlej tyle wody, by ją przykryła. Zagotuj, zmniejsz intensywność ogrzewania i doprowadź fasolę do miękkości (ok. 45 min.). Odsącz fasolę i wsyp do żaroodpornego naczynia ze szczelną pokrywą. Dodaj syrop klonowy, boczek, cebulę, imbir i gorczycę. Piecz, aż fasola wchłonie całą ciecz, stanie się brązowa i miękka (ok. 1,5 godz.).

powrót

Podobne przepisy

Groszek z endywią
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Dwukrotnie pieczone suflety z koziego sera
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.9)
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.