Dżem z chilli

Dżem z chilli
Oceń przepis:
101 ocen Średnia ocena: 3.70

Składniki:

  • 1 cała
  • obrana główka czosnku
  • 6-8 długich czerwonych papryczek chilli
  • grubo posiekanych
  • 200g świeżego imbiru
  • obranego i grubo pokrojonego
  • 2 liście limonki kaffir bez włókien
  • 2½ szklanki miałkiego cukru
  • ½ szklanki wody
  • drobno starta skórka z 4 limonek (dowolnie)
  • ½ szklanki octu ryżowego
  • 3 łyżki stołowe sosu rybnego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wysterylizuj półlitrowy słoik z zakrętką.
Zmiksuj czosnek, chilli, imbir i liście limonki kaffir. Wrzuć do rondla, dodaj pozostałe składniki.
Gotuj na średnim ogniu mieszając, aż cukier się rozpuści. Powiększ płomień i gotuj przez 10 min., aż odparuje ⅓ płynu. Powinien bulgotać jak dżem. Przełóż gorący do słoika, zakręć. Po otwarciu przechowuj w lodówce.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA