Dżem z chilli

Dżem z chilli
Oceń przepis:
48 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Annabel Langbein

Seria kulinarna:
Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc. 4)
Czas przygotowania:
10 minut

Składniki:

  • 1 cała
  • obrana główka czosnku
  • 6-8 długich czerwonych papryczek chilli
  • grubo posiekanych
  • 200g świeżego imbiru
  • obranego i grubo pokrojonego
  • 2 liście limonki kaffir bez włókien
  • 2½ szklanki miałkiego cukru
  • ½ szklanki wody
  • drobno starta skórka z 4 limonek (dowolnie)
  • ½ szklanki octu ryżowego
  • 3 łyżki stołowe sosu rybnego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Wysterylizuj półlitrowy słoik z zakrętką.
Zmiksuj czosnek, chilli, imbir i liście limonki kaffir. Wrzuć do rondla, dodaj pozostałe składniki.
Gotuj na średnim ogniu mieszając, aż cukier się rozpuści. Powiększ płomień i gotuj przez 10 min., aż odparuje ⅓ płynu. Powinien bulgotać jak dżem. Przełóż gorący do słoika, zakręć. Po otwarciu przechowuj w lodówce.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE