Michael  Smith

(odc.015) włoska sałatka z bazylią w ziołowym winegrecie z czerwonego octu winnego


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia włoska

(odc.015) włoska sałatka z bazylią w ziołowym winegrecie z czerwonego octu winnego
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Sałatka

pół ciabatty, pokrojonej w kostkę

kilka łyżeczek oliwy z oliwek

1 sałata rzymska, lub 1 paczka mieszanki liści różnych sałat

garść liści świeżej bazylii

1 czerwona cebula, pokrojone w cienkie plasterki, lub trochę marynowanej czerwonej cebuli

sól i pieprz



Winegret

½ szklanki czerwonego octu winnego

1 szklanka oliwy z oliwek extra virgin

5-6 łyżek startego sera Pecorino Romano

2 łyżki musztardy dijońskiej

1 łyżka suszonego oregano

1 łyżka suszonej bazylii

sól i pieprz



Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Obtocz kawałki ciabatty w oliwie, rozłóż je na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia. Wstaw do piekarnika na jakieś 15 minut, aż będą złocisto-brązowe.

Przygotuj winegret. Wymieszaj wszystkie składniki, aż otrzymasz gładki, gęsty płyn. Można to zrobić ręcznym blenderem, w stojącym blenderze, lub nawet w misce tradycyjną trzepaczką. Ja najbardziej lubię ręczny blender. Najłatwiej się go myje. Porwij liście sałaty na mniejsze kawałki. Wymieszaj z liśćmi bazylii, czerwoną cebulą i hojnym chlustem winegretu. Posyp grzankami z ciabatty i dopraw solą i pieprzem.



© Michael Smith

powrót

Podobne przepisy

Marchewka z groszkiem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Sałatka ze sztokfisza z ziemniakami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Sałatka z rukwi wodnej
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sałatka z natką pietruszki
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Sałatka z cytrusową nutą
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU na Sycylii (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Sałatka z tuńczyka i białej fasoli
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.