Ainsley Harriot

Nori sushi


Przepis z programu Ekspres Ainsleya dla smakoszy (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia japońska

Nori sushi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

ryż do sushi (o okrągłych ziarnach i wyższej zawartości glutenu

do kupienia w sklepach z orientalną żywnością i w dobrych supermarketach)

kawałek świeżej ryby (łosoś

tuńczyk

halibut

turbot

sola)

ogórek

awokado

ocet ryżowy

cukier

sól

japoński chrzan wasabi

yaki nori (prasowane liście morskich wodorostów)

 

 

Przygotowanie:


Ugotować ryż, do ciepłego ryżu dodać ocet ryżowy z cukrem i solą, wymieszać zdecydowanymi ruchami drewnianą łopatką. Powinien mieć lekko kleistą konsystencję, podatną na formowanie. Rybę pokroić ostrym nożem najpierw na poziome plastry, a następnie na cienkie paseczki. Na macie z bambusa rozłożyć kawałek prasowanych wodorostów. Rękoma zmoczonymi w zimnej wodzie rozłożyć warstwę ryżu na wodorostach, tak, aby po obu stronach zostały kilkucentymetrowe kawałki wodorostów nie pokryte ryżem, lekko ucisnąć. Posmarować odrobiną wasabi. Na to ułożyć plasterki ryby, parę paseczków ogórka i awokado. Zwinąć matę tak, aby powstał wałeczek ryżu owinięty wodorostami. Lekko ugnieść i odwinąć matę. Wałeczek pokroić na kawałki długości mniej więcej 3-4cm. W miseczce wymieszać sos sojowy, sake i cukier. Sushi podawać ustawione pionowo na talerzu, z sosem do maczania w osobnej miseczce i kawałkami marynowanego imbiru i odrobiną wasabi.

powrót

Podobne przepisy

Filety z ryby w chrupiącej otoczce z chorizo
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia argentyńska
Grillowana makrela z warzywnym wrapem
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska
Karp a la Pomian
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia polska
Ryba z panch phoron
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 42)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: kuchnia bangladeska
Kotleciki rybne
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Pieczona żabnica z rozmarynem i czosnkiem
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.